Därför tog det bara tolv sekunder innan ditt klotter var återställt

Det finns en massa verktyg för att förhindra klotter på Wikipedia, något som de flesta tyvärr är omedvetna om. Dessa är både effektiva och enkla att använda och det är därför som inte varenda sida på Wikipedia är fylld med klotter.

Det mest basala och som har funnits sedan Wikipedia sattes igång är Senaste ändringar. Där kan vem som helst gå in och se vad som har hänt nyligen. Det går att se vem som har gjort vad var. Att vara oinloggad hjälper inte, då sparas istället din IP-adress vilket gör att det går att hålla en relativt bra koll på återkommande klottrare.

Men det är inte allt. Inbyggt i programvaran finns ett missbruksfilter som dels varnar en vandal för att detta är upptäckt som klotter och om denna ändå sparar sitt ”bidrag” märks det upp på ett speciellt sätt så att det är lätt att hitta. Redan nu hindras vissa sådana bidrag, men det finns möjligheter att göra dessa algoritmer mycket mer finjusterade så att färre uppenbara fall slipper igenom filtret.

Vandal Fighter
Vandal Fighter. Skärmbild av Mosca. Licens: GPL

Som om inte dessa två vore nog finns det ännu bättre verktyg att använda. De vanligaste av dessa är Vandal Fighter, Huggle och Twinkle. De har alla gemensamt att de visar alla redigeringar i nära realtid och markerar redigeringarna på olika sätt efter uppställda algoritmer och de erbjuder enkla sätt att återställa klottret. Dessa är visserligen möjliga för vem som helst att använda men de kräver att du först laddar hem ett program.

Därför är det skoj att se att utvecklingen går framåt. Om du är inloggad på Wikipedia och redigerar dina egna inställlningar kan man redan idag, på både svenska och engelska Wikipedia få listan över de senaste ändringarna rullande i nära realtid (förhandstitt).

När man dessutom betraktar hur fort det går så blir det hela ännu klarare. På svenska Wikipedia sker (i mycket runda slängar) en handfull redigeringar per minut. Det innebär att om endast en eller två personer som är intresserade av att hålla Wikipedia sitter online samtidigt så kan de hinna skanna igenom alla redigeringar som görs. Med tanke på att det finns 106 administratörer (och detta är utöver alla andra frivilliga som hjälper till att sanera Wikipedia från klotter) på Wikipedia är det inte konstigt att det ser så bra ut som det faktiskt gör. Att humlor inte kan flyga är en faktoid.

Slutet gott, allting gott? Nja, så enkelt är det inte. En del redigeringar kan vara svåra att avgöra om det är klotter eller godartade redigeringar, trots alla tekniska hjälpmedel. Så om du ser något som inte stämmer, tveka inte att trycka på knappen redigera i listen högst upp i artikeln och rätta det som är fel. Då har du gjort dagens goda gärning™.