Sverige med 100 uppslagsord

Midsommar i Vaxholm
Midsommar i Vaxholm. Foto: Carles Tomás Martí. Licens: CC-BY-2.0

Precis nyligen startades ett projekt för att välja ut 100 uppslagsord ur Wikipedia som på något sätt bäst karaktäriserar Sverige. Det är inte lätt och frågan tål att diskuteras. Målet med listan är att kunna identifiera de viktigaste artiklarna att översätta till andra språk så att de som inte läser svenska kan få en bra bild av landet.

Det är därför jag med intresse läser en artikel i Svenska Dagbladet som just diskuterar vad som är svenskt. Allemansrätten som tas upp där finns aldeles riktigt med på listan som har skapats, men pappaledighet har inte kommit med. Kanske för att begreppet inte har en artikel på Wikipedia, eller bara för att de andra ansågs vara viktigare. Dock finns ju det övergripande begreppet Föräldraförsäkringen som kanske borde in på listan. Och ska surströmming platsa men inte sill?

Maria Eriksson refererar till Svenska institutets skrift Sverigebilden 2010 som hon dock inte länkar till, så varsågoda. Om någon på Svenska institutet läser det här får ni gärna ta kontakt med oss för att se om vi kan samarbeta i detta projekt.

Världens modernaste land av Fredrik Lindström är också en teveserie som berör samma begrepp om än på ett mer abstrakt och humoristiskt plan. Jag undrar hur hans lista skulle se ut om han bara fick välja från artiklar på Wikipedia.

Diskutera gärna listan här nedan eller ännu hellre, direkt på listans diskussionssida.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,