Där lyckades vi undvika en kula…

Websajten för Truth in Numbers?
Websajten för Truth in Numbers?

Wikipedia har sina kritiker. Under Wikimania visades, som vi skrivit om tidigare, filmen Truth in Numbers? där några av de största kritikerna visades upp, inklusive Andrew Keen, John Seigenthaler och Noam Chomsky. Det finns många andra som kritiserar Wikipedia ur olika synvinklar, och efter ungefär 9½ år har vi hört det mesta. Men vi som skriver regelbundet på Wikipedia är medvetna om problemen, och har massor av verktyg för att tas med de flesta av de vanligaste typen av problem. ”Medvetna” är förresten kanske ett för svagt ord: artikeln om kritik mot Wikipedia på engelskspråkiga Wikipedia är i dagsläget 123 000 bytes lång. Det motsvarar en kortroman i längd! (Jag utmanar vilken tidning, blogg, bok, eller vilket uppslagsverk som helst att ha ens halva den mängden självkritik.)
Kritiken mot Wikipedia är faktiskt själva livsblodet för Wikipedia. Folk tänker att ”det här går att förbättra” – och så gör de det. Eller som en wikipedian jag träffade formulerade det:
– När jag surfar på vilken annan sajt som helst och ser ett stavfel är min första instinkt att leta efter ’redigera’-knappen, tills jag upptäcker att det inte finns någon.
Men som vanligt finns det kritik och kritik.
I februari 2010 lämnade amerikanen Russell Dan Smith in en klagan angående Wikimedia Foundation, Inc. Men klagan var inte riktad mot Wikimedia Foundation, som man kanske kunde vänta sig. Nej, Smiths klagan var riktad mot United States Department of Homeland Security för att de hade underlåtit att stänga ner Wikipedia och dess systerprojekt – eftersom:

It [Wikipedia] is used and edited by persons throughout  the world, most of whom are persons on foreign soil, including but not limited to al-Qaeda and the Taliban as foreign terrorists and white supremacists as domestic terrorists.
[Källa, som ovan]

Just det. Al-Qaida och talibanerna skriver på Wikipedia, eventuellt tillsammans med några andra människor. Det här är naturligtvis en risk, eftersom:

The Foundation admits that it is open to be written by ”people from around the world” and ”edited by anyone!”  Such profound openness without restriction of any kind invites its use by terrorists to plot attacks against the United States of America and its citizens, including but not limited to plaintiff.
[Källa, som ovan]

Att Wikipedia inte skulle ha några restriktioner är naturligtvis fel. Det fick scientologerna erfara för en tid sedan.
Men om man börjar berätta om vilka system Wikipedia har, så är det inte särskilt intressant för de flesta kritiker, och särskilt inte för Smith eftersom han inte bekymrar sig om att göra research. Han hävdar till exempel att Wikimedia Foundation är ”a clandestine corporation without any address or telephone.  It does not tolerate any investigation of it by anybody.” (källa, som ovan). Här är adressen. Och till höger anges Wikimedia Foundations ”Registered Agent”, vilket är den organisation som tar hand om eventuella juridiska klagomål. Jag hittade dit på mindre än fem minuter genom att söka på Google efter Wikipedia, klicka på den första länken (så att jag kom till Wikipedias huvudsida), klicka på länken ”Wikipedia” överst på sidan, klicka på länken ”Wikimedia Foundation” i den första meningen, titta på informationsskylten till höger, där länken ”wikimediafoundation.org” finns (”corporations” har  ”.com” i adressen, alltså en ”organisation”), och sedan klicka på länken ”Contact us” långt upp till vänster. Och det är bara en av kanske tio sätt att komma dit. På ”Contact Wikipedia”-länken till vänster på varenda sida i Wikipedia finns länken ”Contact us”, som leder till adressen. (Artikeln Wikimedia Foundation har för övrigt en geopositionering längst upp också, ifall man förstår sig på longitud och latitud.)
Det är såklart ett mindre klagomål. Men den större frågan är alltså: borde US Dept of Homeland Security ha stängt ner Wikipedia och dess systersajter för att det finns en risk att terrorister planerar nästa attack mot amerikaner där?
Ja, självklart, men först måste i så fall alla lika ”lätta” sätt att kommunicera också komma i fråga för nerstängning: epost, sms, chatt, irc, brev, röksignaler, morsemeddelanden via speglar, mobiltelefonsamtal, fast telefoni, och varför inte de där videofilmerna som Al-Qaida skickar till Al-Jazeera då och då (är man säker på att de inte innehåller hemliga koder?).
Kraven Smith ställde var tre:

(1)    hold a full and fair trial before a jury of Plaintiff’s peers;
(2)    and, issue an Order that defendant require the Foundation must open all of its files, financial and otherwise, and for defendant to fully investigate; and,
(3)    issue an Order that if defendant upon investigation finds terrorist roots therein, that defendant shut down all activities of the Foundation due to its threat as a tool used by terrorists, both foreign and domestic.
[Källa, fortfarande samma som ovan, men snart kommer en ny källa]

Det där var som sagt i februari. Hur gick det då?
Jag ska inte hålla er på halster. U.S. District & Bankruptcy Courts for the District of Columbia beslutade i april samma år att…
Smith inte hade visat tillräckliga stöd för att hans anklagelser stämde:

The party seeking mandamus has the ”burden of showing that [his] right to issuance of the writ is ’clear and indisputable. […] Petitioner does not establish any of these elements.

Vi kan alltså pusta ut. Wikipedia kommer inte att stängas ner av Homeland Security eller utredas för terroristbrott. Kanske för att det finns lättare sätt för amerikanskfientliga terrorister att kommunicera än på en av de tio mest besökta sajterna på nätet – driven av en ideell amerikansk organisation. Kanske för att Smith var så löjligt paranoid att det var lätt att hitta hål i hans resonemang.
Så vem vet vad som händer nästa gång?
Min gissning är den här:
Om terroristerna i Al-Qaida börjar redigera artiklarna – och jag har svårt att tänka mig att de skulle vara neutrala i sina redigeringar, vilket betyder att de skulle bli upptäckta ganska fort – då kommer personer såsom Virgil Griffith att ha fixat program som spårar de redigeringarna. Kanske blir det så Al-Qaida faller.

1 tanke om “Där lyckades vi undvika en kula…

Comments are closed.