Förbered dig för Nutidsorienteringen

Den 5 oktober är det dags för Dagens nyheters årliga Nutidsorientering. Skolor (årskurs 7-9) som har anmält sig tävlar om lagerkransar i silver, närvaro under Nobelpris-ceremonin, diplom och naturligtvis äran. Några av de som deltagit har gjort bra ifrån sig.
Så hur förbereder man sig?
Det är klart att det är bra att läsa tidningar och titta på nyheter, men som ivrig pubquizzare kan jag berätta att man måste läsa på ungefär lika hårt som för vilken läxa som helst om detaljerna ska sitta kvar när man får en fråga. Och tro mig, det är detaljerna som är de viktiga när poängen delas ut. Inte sådana saker som huruvida partiledaren för centerpartiet heter Olofsson, utan om hon heter Margareta eller Madeleine i förnamn.
Här kan lösningen heta Wikipedia. Wikipedia är ett uppslagsverk som alla kan hjälpa till att förbättra. Men jag syftar inte på att du ska sitta och läsa igenom alla artiklar. Det finns alldeles för många artiklar, framför allt om du går till den engelskspråkiga versionen (men även den svenskspråkiga versionen finns i över 300 000 artiklar). Nej, jag syftar på att du borde satsa på att skriva på Wikipedia. Just det, du kan också skriva på Wikipedia. Längst upp på varje sida finns texten ”redigera”. Klicka där. Skriv in mer information (dåliga redigeringar återställs ganska snabbt), och klicka ”spara”. Så lätt är det.
Genom att lägga din tid på att skriva artiklar kommer du att komma ihåg mer än om du bara läser faktan. När du läst om någon nyhet i tidningen eller sett om det på TV, gå in på Wikipedia och lägg in informationen i artikeln – om den inte redan finns där, och ange tidningen som källa.
Det är lätt att göra fel, eftersom wikipedianerna har lärt sig mycket och kommit överens om mycket om hur man gör saker under snart tio år, men häng kvar. Om någon påpekar att du gjort fel, så har du snart lärt dig en viktig läxa. (Och om du inte förstår eller gillar vad personen sagt, fråga. Alla artiklar har diskussionssidor där du kan ställa frågor.)
Den viktiga läxan är hur samarbete fungerar i verkligheten. Wikipedia är nämligen en samarbetsplats. Det finns ett syfte, att samla artiklar om all encyklopedisk information som finns, men det görs inte genom att enskilda personer bestämmer, utan genom att alla får hjälpa till. Den modellen kommer du att ha mycket nytta av framöver.
På det sättet förbereder du dig inte bara för Nutidsorienteringen, utan också för livet – samtidigt.
Dessutom gör du Wikipedia bättre.
Lycka till!
PS. Läs mer om varför du och din skola borde använda Wikipedia, här.