Svenska riksdagsvalets friaste bilder

För ett par veckor sedan tog jag kontakt med samtliga riksdagspartier för att försöka få så många bilder som möjligt på deras kandidater till Wikipedia.
Innan hade jag surfat till alla deras webbplatser (särskilt deras bildarkiv) för att se hur det stod till med licenserna:

En del av dem har redan tidigare lagt några bilder under fria licenser. Centerpartiet har lagt några av sina bilder under Creative Commons attribueringslicenser på Flickr. Mest Wikipedia-vänliga har dock Miljöpartiet varit som själva har laddat upp en hel serie högupplösta bilder till Wikimedia Commons, Wikipedias bilddatabas. (Piratpartiet har lagt sina kandidaters bilder under fria licenser här. Feministiskt initiativ har inte angett någon licens för sina bilder. Sverigedemokraterna har inte heller angett några licenser för sina bilder.)
Nåväl, jag skrev till de riksdagspartier som inte har angett något, eller som bara har bilder som Wikipedia inte kan använda, och frågade dem om de ville/kunde tänka sig att lägga ut bilder på sina kandidater på Wikipedia. Jag förklarade att det inte räckte med bilder som inte fick användas kommersiellt.
Jag fick inte svar av alla. Några var förvirrade av att det inte räckte med att skriva att bilderna var fria för alla att använda, utom i kommersiellt syfte. Ett parti, Folkpartiet, skrev att de inte hade rättigheterna till sina egna bilder, men lovade dyrt att ta tag i saken efter valet.
Ett enda parti tog chansen att lägga ut sina kandidaters bilder på Wikipedia, nämligen Vänsterpartiet. De skickade högupplösta bilder på sina kandidater till oss i Wikimedia Sverige, vilket ledde till att vi kunde ladda upp dem på Commons och sedan lägga in dem i artiklarna om kandidaterna.
Som jag skrev i mailet till riksdagspartierna:

[D]e [partierna som laddar upp högupplösta bilder] kan välja vilka bilder som kommer att bli ”den officiella bilden” av den personen. Ingen kommer att byta till en sämre bild.

Precis det blev effekten när det tyska förbundsarkivet skänkte bilder till Wikimedia Commons. Deras bild av Konrad Adenauer blev för de allra flesta den mest berömda och mest spridda bilden, på bara några månader. Kort sagt, den officiella bilden.
För att fortsätta citera ur mitt mail:

Alternativet är ofta sådana här bilder: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Danieldronjaknordqvist.jpg och http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bist%C3%A5ndsminister_Gunilla_Carlsson.JPG.

Än så länge har ingen laddat upp alla bilder från Piratpartiet eller Centerpartiet, trots att det skulle vara möjligt, och trots att det fattas bra bilder. Det är nog bara en tidsfråga. Alla kanske inte tänker på att leta på Flickr.
Men en annan tidsfråga är när de andra partierna (Socialdemokraterna, Folkpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna) byter licenser på sina bilder. Det är kanske ingen fråga som man vinner ett val på, men det kan ju påverka vilken bild folk får av ens kandidater.
På engelskspråkiga Wikipedia blev det närmast en strid på kniven inför presidentvalet, där man tävlade om att ladda upp bra bilder på sina kandidater och dåliga på motståndarna. Det senare rekommenderar vi inte, eftersom det kan leda till blockering och dåligt rykte – men jag skulle gärna se att partierna tävlade lite, även på Wikipedia. Med schyssta medel, förstås.
(Det kanske ska tilläggas att det här blogginlägget inte syftar på något annat än huruvida partierna laddat upp bilder eller lagt dem under en fri licens. Det ska inte uppfattas som något politiskt ställningstagande åt något håll. Wikimedia Sverige är en opolitisk organisation.)