Hur förändrar man Wikipedia?

Jag är med på många mailinglistor, följer många bloggar, läser många tidningar och är över huvud taget aktiv på internet. Eftersom många vet att jag är aktiv på Wikipedia (eller kanske snarare en Wikipedia-aktivitist, numera), kommer ofta påståendet:
– X är ett problem på Wikipedia. Det borde ni ändra.
X kan i det här fallet vara i stort vad som helst. Wikipedia kritiseras för allt möjligt. Ibland finns det ingen hejd på hur mycket fel det är på Wikipedia. Ändå är det ganska många som använder Wikipedia. Det här får åtminstone mig att dra slutsatsen att antingen så är det inte så farligt, eller så suger allt annat ännu mer. Visste kunde fler gott använda Wikipedia, men det är inte som att Wikipedia har ont om läsare.
Strunt samma, det är den andra meningen jag tänkte fokusera på: ”Det borde ni ändra på.”
Om det bara gick så enkelt att man kunde sitta på en blogg, eller skriva ett mail, och hux flux så ändrades Wikipedia. Det skulle vara bekvämt. Det skulle inte vara bra. Men det skulle vara bekvämt.
Att försöka förändra Wikipedia med hjälp av ett blogginlägg är som att försöka ändra kurs på ett koppel oljetankers…

Ett knippe oljetankers

… genom att peta med en pinne…

… på andrekocken.

Det är ett tufft jobb att ändra kurs på en oljetanker, men Wikipedia består av ett antal fritt tänkande personer på varsitt håll, och för att få alla dem att ändra kurs räcker det inte med en pinne. Det krävs engagemang.

Man behöver lägga ner tid på att göra många redigeringar i Wikipedia, diskutera med andra användare, följa upp, hitta lösningar på problem som dyker upp längs vägen, etc.

Det här orkar inte alla. Eller rättare sagt, det här orkar nästan ingen. En del lägger ner energi på att klaga på hur svårt det är och hur ovilliga folk är att förändra sig (folk brukar uppenbarligen ändra allt så fort de tycker att något är fel…), men så är det alltid. De människorna finns överallt.

Fast det är inte bara det. Wikipedia har funnits i snart tio år. Rätt många av de diskussioner som pågår nu, har pågått sedan Wikipedia grundades, och har stötts och blötts ganska genomträngande, om man säger så. En av de främsta stötestenarna är inklusionism/exklusionism, d.v.s. frågan om vad som ska vara med. Ska Wikipedia innehålla varenda musikalbum som någonsin släppts ut? Ska vi rensa bort de artiklar som aldrig kommer bli stora/bra? Det finns inget svar här som tillfredsställer alla. En del är intresserade av Harry Potter, och lägger in artikel efter artikel om Harry Potter-relaterat material. Andra tycker att det får räcka.

På en skala
Svaret finns någonstans på en glidande skala

Därför är det glädjande att Pelle Snickars på Kungliga biblioteket i Svenska Dagbladet skriver om att kunskap skapas genom att olika versioner av fakta slipas mot varandra. Det är alla de 11 volymerna om Irakkriget som han menar är Wikipedias styrka. För min del betyder alla de där redigeringarna att det är många som har velat förändra Wikipedia, steg för steg, och att processen kanske är mödosam, men att den är värd det.

Processen är dessutom inte helt olika den demokratiska processen, där det inte är vilka som helst som bestämmer, utan de som röstar. ”Decisions are made by those who show up.”