Wikipedia fyller tio år!

Idag, den femtonde januari, fyller Wikipedia tio år. Vi inom Wikimedia Sverige smygfirade i förrgår på Strand på Hornstull, men det är idag det riktiga firandet äger rum på Stadsbiblioteket mellan 12 och 16. Kom och ät tårta, titta på film och lyssna på föredrag, och naturligtvis prata med wikipedianer.
Det går kanske inte att nämna festen på Strand, där vi hade en paneldebatt och fest, utan att göra en kort analys av vad som hänt hittills när det gäller Wikipedias tioårsjubileum.
För det första har vi inte sett så mycket uppmärksamhet kring Wikipedia sedan vi hade Wikimedia Foundations vd Sue Gardner här tidigare i vintras. Jag har blivit intervjuad av Rapport, Sveriges Radio (2 gånger), Dagens nyheter och tidningen VI, Jan Ainali har blivit intervjuad av Kulturnyheterna, Axel Pettersson (och Jan) har blivit intervjuad av Sveriges radios internationella sändningar, och City har två reportage, mm, mm. Det har helt enkelt ringt i luren mest hela tiden, vilket är jätteroligt.
Att så många har haft mycket gott att säga om Wikipedia, och att medierapporteringen i stort sett har varit seriös och saklig har naturligtvis också varit positiv.
Och för att vara ihopråddat av oss som mest är engagerade i saker på nätet, och inte är några professionella festfixare, tycker jag att kvällen på Strand var ganska lyckad. Det hade kommit mycket folk, media dök också upp, och de flesta av oss hade trevligt, både före, under och efter paneldebatten.
Nu ska det sägas att vi visst gjorde misstag. Som wikipedianer erkänner vi villigt våra tillkortakommanden, så att vi ska kunna rätta till dem. Ett misstag vi gjorde var att först placera paneldeltagarna i soffor så att folk inte såg oss. När vi sedan flyttade oss följde inte ljuset med, vilket gjorde att till exempel stackars Kajsa Hartig blev sittande nästan i mörker. För den som inte var där kan jag säga att Strand trots allt inte är byggd för att vara en aula, utan en klubb, där man ska lyssna på musik, dricka öl och flörta. Men vi har ibland anlagats för att vara tråkiga och korrekta snarare än spännande, och därför har vi medvetet försöt att söka oss till något annorlunda ställe. Vi hade trots allt kunnat fira saken på något universitet, eller på något bibliotek, som vi brukar göra. Förresten, det är ju det vi kommer att göra idag… Men då hade vi säkert inte fått dit hälften av den nya publik som vi hade där.
Och en del personer har också kritiserat paneldebattens sammansättning. Det här kan man förstås tycka olika om. Framför allt för att det påverkar vad man slutligen diskuterar på plats. En del skämtar om att Stig Larsson var där, eftersom han inte deltar på nätet. Vi ansåg att det kunde vara intressant att ha ett utifrånperspektiv. Jag hade aldrig träffat honom förut, och kan hålla med om att det han sade om zombie-sjukhus blev lite för utdraget, men jag har både sett och varit med i paneldebatter som har varit långt värre på många sätt. En sak som jag i efterhand kan tycka att vi missade är att bjuda in Adam Svanell, som tydligen har blivit expert på Wikipedia. Men det är svårt att förutse hur panelen kommer att tackla ämnet. Alla som varit med i en paneldebatt eller stått framför en filmkamera vet också att det inte alls är säkert att man är så himla genomtänkt och smart som man trott. Det liknar det där med att sitta hemma och titta på Jeopardy! och klara frågorna bättre än de som tävlar. ”Backseat driver” kallas det på engelska.
Sedan har vi kritiken från den förra chefredaktören redaktören för Nationalencyklopedin, som skrev ett långt inlägg på sin blogg om hur dåligt allt var. Hon satte rubriken ”Nu gör jag mig väl ovän med alla – rapport från Wikipedias 10-årskalas utan fiskdamm” på inlägget. Ifall du läser det här, Lotten, så nej, knappast. Däremot kan jag inte låta bli att lägga märke till en del saker som hon inte skrev med i ditt blogginlägg och jag har räknat upp en del av sakerna i kommentarsfältet på hennes blogg. Avslutet löd:
”Jag hade inget emot Lotten när jag träffade henne, och jag har full respekt för att hon kanske inte hade så trevligt på en fest för att fira Wikipedia, men hon får gärna lära av Wikipedias försök att vara balanserad.”
Innan jag avslutar vill jag passa på att också säga att det är väldigt lätt att komma på saker i efterhand, som man hade kunnat diskutera. Och det finns mycket som är värt att diskutera när det gäller Wikipedia. Jag har aldrig varit rädd för att ta sådana debatter. Men media har inte varit intresserad, och jag är rädd för att publiken på Strand inte hade varit intresserad av det heller (inte för att vi gjorde någon undersökning, men flera vi pratade med hade mycket roligt – bara så att Lotten och Emanuel inte tror att alla tyckte som dem). Ifall det finns tillfälle så kommer vi wikipedianer gärna och diskuterar sådana saker. Det har vi i själva verket efterlyst i flera år.
Nästa tillfälle, för den som är nyfiken, är redan senare idag, som sagt. På Stadsbiblioteket kl 12.00-16.00. Välkommen dit.
[Kommentar 18 januari: Korrigerar yrkestitel.]