Wikipedia firar 10 år av fri kunskap

Wikipedia-användare och -skribenter hyllar projektets första decennium med event världen över.
San Francisco, den 12 januari 2011 — För nästan 10 år sedan, 15 januari 2001, bjöd en webbplats med ett märkligt namn in folk från hela jorden att samarbeta för att skapa ett fritt uppslagsverk. De första resultaten var knappast imponerande. Artikeln ”astronom” innehöll bara: ”Vetenskapsman som forskar om astronomi.” Sverige var ”ett land i norra Europa. Invånarna kallas svenskar. Språket kallas svenska. Huvudstad är Stockholm.” Fysik: ”Fysik är ett väldigt brett område.”
Efter den anspråkslösa inledningen växte Wikipedia snabbt, och 1000 artiklar skrevs på mindre än en månad. Under de närmaste fem åren lanserades många nya språkversioner, och Wikipedia började överträffa traditionella referensverk i bredd och djup. Hemligheten bakom dess framgång var att alla kan redigera alla artiklar. I januari 2006 skrev Wikipedia-användaren Gareth Owen på sin användarsida: ”Problemet med Wikipedia är att det bara fungerar i praktiken. I teorin är det en fullständig katastrof.”
Wikipedia används numera av över 400 miljoner människor varje månad. Uppslagsverket ger ögonblicklig tillgång till information av hög kvalitet i grundliga artiklar som är gratis och fria från reklam. Under de senaste tio åren har en gigantisk och unik global skara volontärer samverkat för att skapa mer än 17 miljoner artiklar på 270 språk, och gjort det mycket lättare för alla människor på jorden att få tillgång till fri kunskap.
Den 15 januari kommer Wikipedia-gemenskapen att träffas på mer än 200 ställen runt om i världen för att fira den fria encyklopedins tioårsjubileum. Från en konferens i New York till en konsert i Prag, från grundandet av ett nytt skolprojekt i Nairobi till en Wikipedia-kurs för museipersonal i Amsterdam, från en ölfest i Bukarest till en filmvisning i Tel Aviv. Alla de här eventen arrangeras av frivilliga och lokala stödföreningar, eller av fristående supporters. Arrangemangen är öppna för alla och speglar hur mångfasetterad Wikipedia-gemenskapen är. I Sverige har föreningen Wikimedia Sverige arrangerat två evenemang, den 13 januari och 15 januari. Se mer information här.
Jimmy Wales, Wikipedias grundare, minns: ”Det är svårt att tänka sig att det är 10 år sedan jag först redigerade Wikipedia. Jag minns den där första dagen. Jag klickade på ”redigera”, skrev ”Hej världen” och det var början på Wikipedia och på allt som kommit därefter. Jag vill tacka alla personer som har redigerat Wikipedia, som har bidragit till den här stora kunskapskällan. Jag vill tacka alla som läser Wikipedia, som är verkligt engagerade med idéer och kunskap. Det är därför Wikipedia finns till: vi gjorde den för att du ska kunna läsa den.”
Wikipedia drivs av Wikimedia Foundation, en ideell stiftelse som grundades av Jimmy Wales 2003. Det drivs helt och hållet av donationer, och stiftelsen genomförde nyligen sin största insamlingskampanj någonsin, med mer än en halv miljon enskilda donationer som sammanlagt inbringade mer än 16 miljoner dollar.
Sue Gardner, Wikimedia Foundations verkställande direktör, har ambitiösa mål för framtiden: ”Vi vill nå en miljard människor 2015. Vi vill övertyga fler läsare att redigera. Fler kvinnor. Fler människor från södra delen av jordklotet. Vi vet att ju mer blandad Wikipedia-gemenskapen blir, desto mer heltäckande, korrekt och kvalitativ blir uppslagsverket.”
Jimmy Wales håller med Gardners förhoppning: ”Trots att vi har miljontals artiklar, trots att vi finns på hundratals språk, finns det fortfarande mycket att göra. Så jag vill att alla där ute, om du aldrig redigerat Wikipedia, pröva – bara klicka ”redigera”.
För mer information om firandet av Wikipedias 10-årsfirande:
* http://ten.wikipedia.org
* http://ten.wikipedia.org/wiki/Wikipedia_timeline
Om Wikimedia Foundation
* http://wikimediafoundation.org
* http://blog.wikimedia.org
Wikimedia Foundation är den ideella organisationen som driver Wikipedia, det fria uppslagsverket. Enligt comScore Media Metrix,
har Wikipedia och de andra projekten som drivs av Wikimedia Foundation mer än 410 miljon unika besökare per månad, vilket betyder att det är det 5:e mest populära märket på internet (November 2010). Med fler än 270 språkversioner, innehåller Wikipedia mer än 17 miljoner artiklar, skrivna av mer än 100.000 frivilliga från hela jorden. Wikimedia Foundation har sitt säte i San Francisco, Kalifornien, och har den 501(c)(3)-status som betyder att det är en välgörenhetsorganisation som får sina intäkter främst av donationer.

2 tankar om “Wikipedia firar 10 år av fri kunskap

Comments are closed.