Gästinlägg: Wikipedian fotograferade under statsbesök

[Nedanstående är ett gästinlägg på Wikimedia Sveriges blogg. Författaren heter Jan L. Han är professionell fotograf och journalist, och har tidigare fotograferat för Wikipedias räkning, bland annat under kronprinsessebröllopet.]

Estlands President, Toomas Hendrik Ilves, besökte tillsammans med sin fru Sverige under januari 2011. Besöket var ett statsbesök, och hanterades alltså av UD, som har ansvar för utländska besök. Eftersom det var en statschef som besökte Sverige, så deltog givetvis den svenske statschefen, kungen, som värd för besöket. Jag tyckte det kunde vara värt att vara med och skapa lite material åt Wikipedia, som fotograf. Nu finns närmare ett par hundra bilder upplagda på Wikimedia Commons.
Besöket varade 18-20 januari, och var späckat av programpunkter, så det fanns ingen möjlighet att vara med på alla evenmemang. Första programpunkten var starten på hästvagns-resan från Kungliga Hovstallet till Slottet. Hästarna var glada att komma ut ur stallet och få röra sig, och vagnarna hade putsats noga. Visste ni att det finns en häst-tränings-maskin inne på gården på Hovstallet? Liksom en karusell, för att hästarna skall kunna bli av med lite överskottsenergi. Först kom Kungen och Drottningen, och strax därefter kom Presidenten och Fru Ilves. Kungen och Presidenten åkte först i en sjuglasvagn, och Drottningen och Fru Ilves åkte i nästa vagn. Som kuriosa kan nämnas att inom några sekunder efter att jag laddat upp bilderna var det någon som hade lagt till kategorin ”Fur coat” och ”Mink cloathing” på ett antal av bilderna.
Nästa programpunkt var lunch för den estniska delegationen, på UD. Det var ju inte bara presidenten som besöke Sverige, utan en hel delegation, med justitieminister Rein Lang och finans- och kommunikations-minister Juhan Parts, samt Marko Mihkelson och Toomas Varek ur Riigikogu (Riksdagen), och många delegater från handelskammaren och företag i Estland.
Efter lunchen begav vi oss till Hasseludden (nära Manillaskolan) på Djurgården, där skulle Presidentparet samt Kungaparet besöka Estniska Fihetsmonumentet, till minne av att Sverige under andra världskriget tog emot flera tusen flyende balter. Först sjöng barnen från Estniska Skolan, och därefter lades en blomsterkrans ned vid monumentet. I ett kort tal påminde President Ilves om att hans föräldrar kom till Sverige 1944, och att de här kunde fortsätta sitt liv i frihet. Monumentet restes 1994, och invigdes av Kungen. Så det var inte först gången Kungen var vid detta monument.
Jag hade ingen möjlighet att följa med på alla programpunkterna, och missade därför mycket av arrangemangen för Fru Ilves och Drottningen. Det sista jag hann med första dagen var ett möte mellan Statsministern och Presidenten. Presskonferensen efter mötet blev ganska kort, det som sades var egentligen att förhållandena var utomordentliga mellan länderna, och att den Estniska ekonomin möjligen låg aningen efter Luxemburgs. Dvs att den var mycket bra. Fredrik Reinfeldt gled elegant undan frågan om Sverige bore ha euro – med anledning av att Estland just infört euro vid årsskiftet – genom att svara att en folkomröstning hade sagt nej, och att man i så fall måste vänta in den tid när opinionen kan förväntas ha ändrat sig.
Torsdagens program startade med ett seminarium om handel med Estland. Kungen öppnade seminariet, handelsminister Ewa Björling talade, och givetvis lade Toomas Hendrik Ilves några goda ord för Estland och utvecklingen i landet. Efter lite paus åkte jag vidare mot presidentens första hem, ja han föddes faktiskt i Stockholm, och nu skulle han besöka lägenheten där han först bodde. Utanför Multrågatan i Råcksta (Vällingby) var det fullt av Säpo-gubbar, och det blev nästan kaos när all press skulle tränga sig in för att intervjua och fotografera i den lilla tvåan. Flickan som nu bor i lägenheten var väl inte van vid uppståndelsen. Men det är ju inte var dag en vanlig hyresgäst får besök av en president!
Programmet fortsatte med en lunch i Stadshuset, med Hans Majestät närvarande. Där blev det ganska bra bilder, för potentaterna fick vänta ett tag innan musiken och deras platser var klara.
Dagen avslutades med ett seminarium om ”Cyber Security”, bland annat för att Estland har Nato’s dataförsvars-center (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence), och för att landet under 2007 utsattes för en allvarlig cyber-attack.
Torsdagen skulle Presidenten och hans fru tillbringa i Enköping och Uppsala till största delen, men jag insåg att jag inte skulle hinna med det. Därför nöjde jag mig med att vara med på Estniska Skolan, under ett besök av Presidentparet och Kungaparet. Det var bra, i liten skala och ganska intimt. Man kunde se kungen skämta med barnen och dra lite i några barns mössor, för att sedan lyssna till sånger i aulan. Några elever höll tal om vad det betydde att gå på Estniska Skolan, och stämningen var bra. Det blev några bra gruppbilder, och efter besöket talade kungen, rektor och presidenten om skolans läge och arkitektur.
Nu undrar jag bara vem som skall bli först med att skiva en uttömmande artikel om Frihetsmonumentet (inga stubbar, tack) nu när det finns bra bilder, och vem som skall bli först med att skriva in var Toomas Hendrik Ilves bodde de första åren. För övrigt kan man konstatera att den engelska artikeln om presidenten verkar innehålla mer info än den estniska. Den svenska är ganska torftig, till och med en google-translate av den engelska versionen vore nog en förbättring. Jag undrar bara när materialet förbättras… Det som jag skrivit här får givetvis användas i artiklar på Wikipedia!

[Det ska också tilläggas att svensk press nästan inte alls skrivit om det här besöket.]
[Vill du också skriva ett gästinlägg på den här bloggen? Kontakta Lennart Guldbrandsson.]