Wikipediaböcker till salu

PediaPress Books - interior with pen
Foto: He!ko Licens: CC-BY-SA-3.0
Som SVT rapport och Kulturnyheterna berättade idag så förekommer det att vissa förlag återanvänder material från Wikipedia och säljer dessa som böcker. Detta är ju något som de får göra  eftersom att Wikipedia ligger under en Creative Commons licens som tillåter kommersiell återanvändning. Jag tycker dock att det är synd att de inte har varit tydliga med vad de har sålt så att de som har köpt böckerna inte vet att materialet kommer från Wikipedia. För visst kan det finnas en mening med att få en bok av Wikipediaartiklar. Faktum är att den funktionen redan finns inbyggd på Wikipedia (som jag tidigare har skrivit om). Och då får man ju dessutom fördelen att man själv får välja vilka artiklar som ska ingå. Som tur är har de svenska bokhandlarna nu börjat märka upp detta själva. Det tycker jag är bra, för precis som på Wikipedia är transparens och källhänvisningar något att sträva efter.

 

Andra skriver om detta: IDG, Sydsvenskan