Är det dags att sluta lita på tidningarna nu?

I dagens Metro finns en stor artikel med titeln ”Här är bluffnyheterna som medierna gick på”. Där nämns fem nyheter från senaste månaden som visat sig vara falska:
* Cyklist fast för fortkörning (rättelse)
* Jack Nicholson på scen i Landskrona (originalen borttagna, rättelse)
* Lesbisk bloggare i Damaskus (rättelse)
* Tatuerade in sina Facebookvänner (inga rättelser utom Metro, som jag har kunnat hitta)
* Massgrav hittad i Texas (rättelse)
Som vi har noterat tidigare vid ett par olika tillfällen är tidningar sannerligen inte felfria. Det påminner mig: Wikipedia är inte heller felfritt. Men så fort det dyker upp ”avslöjanden” om att Wikipedia innehåller fel så brukar tidningar ofta skriva att slutsatsen är att man inte ska använda Wikipedia, eller att man inte ska lita på det, eftersom ”vem som helst kan lägga till vad som helst där”. Jo, men så kan ju vem som helst rätta tokigheter också, och vem som helst kan kontrollera den som rättat, och så vidare. Men av någon anledning innebär de här felen inte att man ska sluta läsa tidningar.
Jag menar naturligtvis inte att man inte ska läsa tidningar ”eftersom de innehåller fel”. Jag gillar att läsa tidningar. Och så länge man gör rättelser på ett tydligt sätt (vilket de flesta tidningar och Wikipedia gör) gör man så gott man kan. Som jag och många andra brukar säga: använd hellre flera olika källor (tänk på att de flesta tidningar använder samma nyhetsbyråer – och att exempelvis TT:s drygt 100 anställda blir färre på sommaren), och var medveten om att det finns fel i alla typer av källor, men att det inte betyder att man behöver slänga ut barnet med badvattnet.
Tänk också på att det finns källor som inte är tillförlitliga i sig. The Onion är exempelvis en amerikansk skämttidning på nätet som skriver parodier på nyheter, och som vissa tror är på riktigt. Här finns några av de roligaste missförstådda skämtnyheterna samlade.
Och vad gäller Wikipedia är mitt tips att testa själv istället för att tro på vad konkurrenterna skriver.

1 tanke om “Är det dags att sluta lita på tidningarna nu?

Comments are closed.