Venusfigurinerna från Balzi Rossi blev artikel 400 000

[Nedanstående inlägg på Wikimedia Sveriges blogg är skrivet av Bengt Oberger den 19 juni 2011.]

På eftermiddagen söndagen den 19 juni lyckades det mig att pricka in artikel 400.000 på svenskspråkiga Wikipedia. Som nedan sägs var det en hel del tur, men inte enbart. Jag hade förberett mig enligt receptet i Axel Petterssons blogg Vill du skriva artikel 400 000?

Le caverne.jpg
Balzi Rossi-grottorna. Foto:Lemone. Licens: CC-BY-SA-3.0

Att det blev Venusfigurinerna från Balzi Rossi var roligt. Den råkade också vara den var den första artikel som jag lade på hög, i stället för att publicera den direkt.. Den artikeln blir också förmodligen den sista för min del i en serie om venusfiguriner från peleolitikum. Den startade i maj 2009 med Venus från Hohle Fels, två dagar efter det att fyndet av denna rekordgamla venusfigurin offentliggjordes.

50 artiklar

Tanken att försöka stå för jubileumsartikeln väcktes en vecka in i juni, och jag tänkte att skulle skaffa ett tiotal lotter i detta lotteri. Efter 400.000-bloggen förstod jag dock att möjligheten skulle vara liten med mindre än 20 nya artiklar. Internsnack under Wikimedias fotosafari helgen 11-12 juni gav vid handen att man borde ligga högre, kanske på nivån 40 artiklar, för att ha en skaplig chans.

Autogrill Herrtoaletten.JPG
Herrtoaletten på Friedensreich Hundertwassers Motorvägsrestaurant Bad Fishau-Brunn. Foto: Bengt Oberger. Licens CC BY-SA-3.0

40 artiklar? Hur skulle det vara möjligt? Jo, lyckligtvis hade jag förutom Balzi Rossi-artikeln ett tiotal inte helt färdiga artiklar liggande, vilka kunde färdigställas med begränsas arbetsinsats. Detta var en bra början. Fotosafarin gav sju nya artiklar med nytagna bilder, betittande av Friedensreich Hundertwasser- och andra hus i Österrike månaden innan gav den färg- och formstarka Motorvägsrestaurant Bad Fishau-Brunn och sex andra illustrerade artiklar, ett seminarium gav uppslag och material till tre till, bland annat en med ett skapligt foto av chefen för Tekniska museet Ann Folin. 28 artiklar färdiga, det började bli realistiskt att nå 40.

En restriktion fanns: kravet på viss substans och minikvalitet i varje artikel. Med många wikipidianer som laddade upp artiklar samtidigt, vore det omöjligt att veta vilket ordningsnummer en viss artikel kunde få. Risken att en riktigt tunn artikel skulle bli nummer 400.000 var inte rolig att ta. Helst borde artiklarna också vara en originalartiklar, och inte artiklar baserade på en annan språkupplaga.

En lyckosam sökning efter uppslag på internet ledde mig till Sörmlands museums webbplats, där Linda Ekblad utförligt skrivit om Katrineholms tidiga industrihistoria. Detta gav material till Carl_Fredrikssons_Träförädlings_AB och fem artiklar till. En bok om introduktionen av Arts & Crafts-rörelsen i Sverige vid förra sekelskiftet resulterade i tre artiklar. Avbetande av röda länkar till svenska konstnärer ledde till fem biografier, om än väl korta. Målet 40 artiklar var nått.

Nu började det bli nära den avgörande dagen, och varför inte skaffa sig en marginal och leta sig upp mot 50? Jo, men detta krävde mer av en serieproduktion under tidspress. Jag tog mig då an den outtömliga serie arbetslivsmuseer, som jag började på efter ett besök på Ebbamåla Bruk sommaren 2008. Det påstås att det finns 1.300 arbetslivsmuseer i Sverige och nätverket ArbetSam har drygt 400 medlemsmuseer, så det finns att skriva om. Fram till målsnöret blev det Råås kvarn i Östergötland och åtta andra oillustrerade sådana artiklar, inte värst bra men passabla, och totalen blev ungefär 50. En överväldigande andel bestod då faktiskt också av artiklar som inte bara var nya på svenskspråkiga Wikipedia, utan också på Wikipedia över huvud taget.

Publiceringen

Det återstående problemet var uppladdningen. Jag bytte webbläsare från omoderna Sea Monkey till Google Chrome, som är snabb och har ett överlägset fliksystem. Dessvärre har jag en osäker internetuppkoppling. Modemet går ned då och då med oklara intervall, även om det kan startas om på tio sekunder eller så. Värre är att den enda dator jag har med bekvämt stor skärm är både gammal och har sina egenheter. Om den vilar för länge, kan den hibernera och tar då lång tid att väcka upp. Den har också en bug i en switch i Windows, som gör att internetupkopplingen kan falla ur om datorn vilar, med krav på återstart av datorn. Det vore onekligen en fadäs, om kontakten med internet skulle upphöra under det kritiska skedet. Särskilt som det krävdes en timme eller så för att rigga uppladdningen på ett optimalt sätt.

Och så blev det nästan. Det verkade ett tag som om 400.000-strecket skulle nås under natten till söndagen eller tidigt under morgonen. Då iordningsställde datorn för publicering av artiklar, i två instanser av webbläsarprogrammet för att få stora lätthittade flikar. På förmiddagen upptäckte jag förstås att det gått snett. Datorn måste startas om och att alla förberedelser för uppladdningen göras om. Lyckligtvis utökades antalet publicerade nya artiklar långsamt på förmiddagen, så det var gott om tid att förbereda publiceringen på nytt. Denna gång i en enda instans, för att slippa tidsspillan att byta. Flikarna visade sig bli hanterligt urskiljbara ändå.

Sedan var det bara att hålla igång datorn och vänta. Vid artikel 399.943 började jag spara och det tog väl ungefär tre minuter att ladda upp samtliga, exklusive en artikel som jag missade att få upp i tid..

Värt besväret?

Barnsligt att försöka pricka in artikel nummer 400.000 ? Javisst, barnsligt som i alla tävlingar mellan vuxna. Roligt? Jo, visst var det det. Ärorikt? Nej knappast, att skriva nya artiklar är inte det svåra. Det knepiga och tidskrävande är att ta itu med en halvbra artikel med brister i struktur, källunderbyggnad, utblick och läsbarhet för att grundligt omarbeta den till något bra.

Försöka igen med halvmiljonte artikeln 2014? Nej, vid det laget har nog jag eller någon annan bearbetat de flesta bra uppslagen till nya artiklar inom mina favoritämnesområden..