Vi har blivit med kontor

Låt klockor ringa, barn sjunga och röken stiga mot skyn för att kungöra: habemus cameram. Låt molnen skingras och solens strålar bada Hornsgatan i ljus. Vi har funnit vår plats i tillvaron. Vi, Wikimedia Sverige, har ett kontor.

Nå. Det är måhända inte det allra mest omvälvande som har hänt i världshistorien, men det underlättar ett antal saker för oss. Det ger oss en central punkt, någonstans att förvara våra tillhörigheter utan att de är utspridda på ett antal aktiva medlemmar eller beroende av att någon enskild person är beredd att ta hand om dem. Eller för att exemplifiera med en annan förening som jag med i: en tidigare ordförande kom förra månaden fram till mig och frågade om jag inte händelsevis råkade ha fått en pärm med viktiga papper av honom. Han hade lämnat vidare dem till någon när han flyttade. Vi kunde bara inte lista ut vem.

Det ger oss någonstans att vara: vi har delad tillgång till konferensutrymmen som vi kan ha mindre möten i. Nu i helgen blir det ett litet wiki-LAN, till exempel. (Kom gärna förbi och delta!) Framför allt ger det oss någonstans att sätta folk om vi skall kunna driva projekt. Jag har under året arbetat för Wikimedia Sveriges räkning från köksbordet. Det stör inte mig, men avsaknad av någonstans att hänvisa dem gör det svårt att anställa människor om man så skulle behöva eller vilja.

Jan Ainali på Wikimedia Sveriges kontor

Wikimedia Sveriges ordförande Jan Ainali på kontoret, innan de flesta av våra saker kommit dit.
Bild: Holger Motzkau. Licens: CC-BY-SA-3.0

Vårt nya hem i den fysiska verkligheten ligger i ett kontorshotell för ideella föreningar. Det är bra, eftersom det gör kontoret markant billigare än det hade varit med kommersiella villkor. Det är bra med ett kontor, men det är i sig ingenting som förbättrar Wikipedia eller några av de andra saker som vi finns till för.

Men det är ett verktyg som skall ta oss en bit på vägen i vårt arbete för att göra det.

2 tankar om “Vi har blivit med kontor

Comments are closed.