De europeiska vinnarna i Wiki Loves Monuments är utsedda!

Som vi tidigare berättat är den svenska delen delen av Wiki Loves Monuments avgjord och vinnarbilderna går att se här. De tio bästa bilderna i den svenska tävlingen gick vidare till den europeiska finalen som avgjordes i dagarna. Vinnarbilden togs av Mihai Petre och visar Chiajnaklostret utan Bukarest i Rumänien.

Mănăstirea_Chiajna_-_Giulești.jpg
Chiajnaklostret utan Bukarest i Rumänien. Foto: Mihai Petre Licens: CC-BY-SA-3.0

Samtliga europeiska finalister finns här. Förutom att utse vinnaren valde den europeiska juryn ut de tolv bästa bilderna från tävlingen. Glädjande nog var en av de tolv bilderna från den svenska tävlingen, Achird vackra och illustrativa bild på Hjortsberga gravfält.

Hjortsberga_gravfält_(Raä-nr_Hjortsberga_8-1)_5578.jpg
Hjortsberga gravfält. Foto: Achird Licens: CC-BY-SA-3.0

Det har varit en fantastisk upplevelse att få vara med och arrangera tävlingen och både när det gäller kvalité och kvantitet har tävlingen överträffat alla förväntningar. Under månaderna som gått efter att den svenska tävlingen avslutades har vi börjat utvärdera vår egen insats och tävlingen och jag vill passa på att tacka alla som har svarat på den enkät som skickades ut till alla deltagare.

Det vi kommer att ta med oss från enkätsvaren till nästa år, för javisst kommer det vi att försöka överträffa succén nästan år, är att arbeta ännu mer tillsammans med våra europeiska vänner för att göra det ännu enklare att delta och göra uppladdningsformulären smidigare.

Mycket glädjande var de flesta deltagare som svarade på enkäten ville vara med igen nästa år och också rekommenderade tävlingen till sina vänner. Andra glädjande saker är att hälften av bilderna laddades upp av nya användare som inte tidigare bidragit med bilder till Wikimedia Commons och att vi fick en god geografisk spridning av bilderna. En mer detaljerad genomgång av statistik finns i ett tidigare blogginlägg skrivet av André Costa.

Nu när 2011 års tävling är slut börjar det bli dags att blicka framåt mot 2012. Precis som det mesta arbetet inom Wikimedia och Wikipediavärlden bygger tävlingens organiserande på volontärer runt om i Europa som hjälper till och bidrar med sin kunskap. Vill du vara en av dom nästa år? Alla som vill hjälpa till är välkomna, speciellt intressanta är personer som har användbara specialistkunskaper. Kanske kan du hjälpa oss med smidigare tekniska lösningar? Göra det enklare att ladda upp bilder från mobilen direkt till tävlingen? Skicka gärna ett mail och berätta vad du vill bidra med nästa år!