IT Världsklass, Uppsala

Förra veckan deltog jag på en liten konferens för Uppsalas IT företag. Anordnare var nätverket ICT som samlar de främsta kompetenserna i Uppsala inom detta område. Temat för i år var ”Mobilizing the Enterprise”. Bortsett från lite mingel och trevlig bekantskap med gamla kontakter var det framförallt några saker som var spännande att höra.

Fredrik Ademar, från RIM/ Blackberry gjord en presentation av hur företaget ser på möjligheterna att via sina mobila enheter kommunciera direkt i realtid. Här på Wikimedia är vi ganska duktiga på att använda moderna kollaborativa verktyg. Vi kör styrelsemöten via Skypekonferens eller Google Hangouts. Vi skriver protokollen direkt i etherPad men vi sitter ju fortfarande på olika platser. Fredrik visade en film av hur ett gränssnitt skulle se ut om vi befann oss på samma plats och om våra enheter skulle kunna kommunicera samtidigt med varandra. Undrar hur det skulle se ut om vi tillsammans uppdaterade Wikipedia under en sådan session?
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=CQMTqN1jTMg]
Charlotte Dahl från Readsoft var moderator för kvällen, jag pratade kort med henne i pausen om utmaningarna med att scanna stora volymer material. Hon nämnde svårigheterna som finns med ett allt mer internationellt företagande. Som exempel nämnde hon företag som kanske får fakturor från Kina, som är på kinesiska. Att snabbt och smidigt läsa in dem och översätta dem kan vara särskilt svårt när placeringen av fakturanummer, bankkontonummer och betalningsdatum inte följer de ramar vi brukar ha. Här finns nog paralleller till projekt Runeberg, och arbetet som sker genom Digisam. Det handlar ju inte bara om att scanna material, utan om att förstå, tolka och kunna tillgängliggöra det senare.

Jag tittade även på demonstrationerna som gjordes av Animech. De har ett egenutvecklat system för att rendera 3D-bilder. De visade bland annat hur en kökstillverkare kunde visa sin olika produkter, med materialval direkt hemma i kundens dator. Det räcker kanske inte bara med en ritning, man kanske vill dra och stänga kökslådorna virtuellt innan man bestämmer sig. De visade också hur lokalerna kan visas i 3D, innan man bygger om.

De har också utvecklat gränssnittet så att det fungerar på touchenheter. Man kan alltså använda sin smartphone eller padda och interagera med fingertopparna direkt på skärmen. Tänk om vi kunde ha något liknande för objekt på Wikipedia? Är du intresserad av en viss arkitekt, dra, vrid, sträck och kryp in i byggnaden direkt på skärmen. Är du intresserad av fåglar, titta på en 3D modell av fågeln när den vilar, flyger eller är i flykt. Bara fantasin sätter gränserna för vilka artiklar som kan kompletteras med 3D-modeller.

P.S. Du glömmer väl inte redigeringsdagen om just fåglar den 24 mars?