En presentation av ordföranden

WMSE Styrelse 2012-03-03 DSC 1386.jpg
Foto: Holger Motzkau. Licens: CC-BY-SA-3.0

Hej! Jag heter Jan Ainali och är i skrivande stund 35 år gammal och bosatt i Stockholm. Jag hade äran att bli omvald till ordförande på det senaste årsmötet och har varit med i föreningen sedan grundandet, varav den mesta tiden i styrelsen. Jag har hunnit med att vara både sekreterare och kassör innan jag blev ordförande. TIll vardags jobbar jag som IT-konsult, men är till skolning sett Innovation- och designingenjör.

Det finns så många nivåer av hur jag tycker att Wikimedias projekt är fantastiska. Dels så är de till vardags en oerhört bra hjälp för många människor, men på ett högre plan är det idén om att ingen ska vara utesluten från tillgången till kunskap som driver mig mest. Jag tror att jorden blir en vackrare plats att leva på om alla får en möjlighet att ta välinformerade beslut.

I år är de stora utmaningarna för föreningen att lyckas genomföra alla de fantastiska projekt som vi har i verksamhetsplanen. Det ligger ett hårt arbete bakom att skriva den, så jag vet att det finns en mening bakom varje liten punkt. Som tur är har vi från Wikimedia Foundation fått medel för att vi ska kunna förverkliga den.

En teknisk trend som är spännande nu är hur mobilerna kan samverka med Wikipedia. Det går redan idag att ta en bild med mobilen och direkt ladda upp den till Wikimedia Commons, mediadatabasen, och vi är inte långt borta innan vi kan få ett meddelande om att man är nära något som saknar en bild på Wikipedia.

Om fem år så hoppas jag att Wikimedia har fortsatt resan som har pågått de senaste fem åren. Från att ha varit en kritiserad kuriositet så har det nu blivit en realitet som alla måste förhålla sig till. Om fem år till så har det blivit så accepterat att frågan är inte om man ska läsa eller skriva på Wikipedia utan hur.