Välkommen John Andersson, Event Manager för Europeana Awareness

Vi hälsar särskilt varmt välkommen till vår nya medarbetare John, som får presentera sig själv lite mer!

John Andersson
John Andersson, uppvuxen i Darlkarlså i Västerbotten

Livet är bra roligt ibland. För några månader sedan satt jag hemma och undrade vad det skulle bli av mig nu när jag skulle bli färdig på universitet. Jag hade nästan använt upp de sex åren med studiebidrag som går att få och även om jag skulle komma att ha en rätt cool master i Europakunskap, undrade jag om det skulle hjälpa i finanskrisens dyningar? Skulle jag bittert ångra mina val och mina höga studieskulder?

Vilka möjligheter fanns egentligen där ute?

Jag hade lekt lite med tanken att kanske försöka söka något jobb i Wikimedia Foundation eftersom jag hade ett väldigt stort intresse av att ta mitt omfattande volontärengagemang till en professionell nivå. Jag har varit administratör på svenskspråkiga Wikipedia i sex år nu och suttit och arbetat där nästan vareviga dag. Utsikten att få jobba med min hobby på heltid var frestande och därför skickade jag in en ansökan till Wikimedia Sverige när jag såg deras jobbannons. Mina förhoppningar var dock rätt låga då mitt volontärarbete varit begränsat till online-aktiviteter på Wikipedia och jag aldrig träffat någon annan Wikipedian i verkligheten. (Till stor del på grund av att jag de senaste åren på grund av att nya möjligheter öppnat upp sig flyttat runt mer än vad jag vill tänka på.) Efter ett par intervjuer och ett prov fick jag dock den fantastiska nyheten att jag fått jobbet! Jag trodde knappt mina öron och insåg samtidigt att jag skulle komma att bli Stockholmare inom en snar framtid!

Jag har nu jobbat min första vecka på heltid och jobbet är verkligen otroligt intressant och stimulerande! Mitt jobb som Event Manager för Europeana Awareness går ut på att organisera sex stycken konferenser i sex stycken europeiska länder som ska öka samarbeten mellan Wikimedia, ABM-institutioner (GLAM) och Europeana samt mellan Wikimedias olika europeiska Chapters. Anordnandet av tillställningarna kommer självklart att ske i nära samarbete med de nationella Wikimedia Chapters och förhoppningen är att det största arbetet skall göras av lokala volontärer och att jag främst ska bidra med hjälp som lyfter det hela till en internationell nivå.

En annan otroligt rolig och spännande uppgift är att jag ska samordna en ny version av Wiki Loves Monument som ska handla om att få volontärer att ta kameran och gå ut och ta bilder på konst på allmän plats (exempelvis muralmålningar, statyer, minnesmärken etc.). Planen är att tävlingen skall kallas för Wiki Loves Public Art (WLPA). Jag hoppas att många av er tycker att det här verkar lika kul och spännande som jag tycker att det är och är intresserade av att hjälpa mig att både göra konferenserna och WLPA så lyckat som möjligt! Om ni tycker att det verkar kul så hoppas jag att ni skickar mig ett email så att jag kan hålla er uppdaterade och vi kan diskutera hur vi ska göra det här på bästa sätt, vad ni tycker skulle vara kul att bidra med etc.

Jag hoppas att vi hörs snart!

John

2 tankar om “Välkommen John Andersson, Event Manager för Europeana Awareness

Comments are closed.