First we’ll take Norrköping…

Hur gick det egentligen med Wiki takes Norrköping? Blev det nånting och om det blev, vem vann?

Himmelstalundshallen, Norrköping
Himmelstalundshallen, Foto: Christian André, CC-BY-SA

Redan i vintras började Arild prata om Norrköpings storslagna industrilandskap och att vi borde ordna en fotosafari där och att vi skulle göra det i form av en Photo Scavanger Hunt. Jag tände på idén och vi började planera för det. Kontakt togs med Användarna Kaldari och Pharos för att kunna använda verktyget, sponsring ordnades från .SE och gemenskapens projekt och Arbetets Museum ställde upp med lokal att börja och avsluta i. Med mycket möda fick vi till en bra lista över objekt som ingår i tävlingen och gav dom ett poängvärde beroende på avstånd och om det fanns bilder sen tidigare. Via bybrunnen, facebook, Twitter, kontakt med lokala fotoklubbar, radio och tidningar uppmanade vi folk att anmäla sig och tack vare sponsringen kunde vi erbjuda resebidrag till dom som anmälde sig. Trots erbjudande om resebidrag var det som vanligt the usual suspects från Stockholm som dök upp, den här gången till vår stora glädje förstärkta med två lokala förmågor.

Samlingen före gick bra och fotograferandet gick utmärkt, många byggnader och oillustrerade objekt har nu nytagna fotografier, och i den efterföljande veckans tävling (grattis Boberger till en förkrossande seger) skapades nya artiklar till många av bilderna. Uppladdningen av bilder efter tävlingen var tyvärr mindre lyckad, dels gick det långsamt och att vi missat vikten av att ta referensfotografier gjorde identifieringen väldigt svår. Till nästa gång det ska anordnas har vi lärt oss jättemycket och vi delar gärna med oss utöver det vi samlat i utvärderingen.

Uppladdning inför Wiki takes Norrköping
Uppladdning och ruttplanering inför Wiki takes Norrköping, Foto: Arild Vågen, CC-BY-SA

Eftersom det helt klart blev nånting kommer vi nu in på följdfrågan om hur det gick. Dagens största vinnare blev Norrköping och Wikipedia som fick fler och bättre bilder, och i förlängningen fler artiklar. Resultatmässigt var det glädjande nog en av dom lokala fotograferna som vann. Christian Andre, som är med i Norrköpings fotoklubb, kombinerade sin lokalkännedom med fotokunnandet och fick ihop 142 poäng på dom 135 objekt han hann med. Att Christian aldrig tidigare laddat upp bilder till Wikimedia Commons gör bedriften än större. Tvåa, slagen med ynka 4 poäng kom Boberger och därefter Ainali på bronsplatsen.

Alla bilder från tävlingen finns på Commons för beskådande, användande och fritt återanvändande och arrangörerna vill tacka alla deltagare, Arbetets museum, .SE och wikimedia Sverige för stöd inför, under och efter genomförandet av tävlingen. En bra uppföljning nu är att vara med i Wiki Loves Monuments som pågår hela september. Ladda upp dina bilder på k-märkta fartyg, fornminnen och skyddade byggnader och var med och tävla om en resa till Hong Kong nästa sommar.