Mina bilder från Åcon. Var är dina?

I slutet av maj var jag på Åcon, en liten litteraturtillställning på Åland som samlar tämligen många personer som sysslar med science fiction- och fantasylitteratur i Sverige och Finland. Ett perfekt tillfälle att låna med sig utrustning från teknikpoolen, särskilt som jag annars har svårt att bidra: jag har inte ens en mobilkamera.

Anne Leinonen i publiken.
Anne Leinonen i publiken.

Så jag släpade med mig kameran, två objektiv, kameraväska och allt: det vägde mer än resten av min packning. Lyckligtvis var själva science fiction-kongressens lokaler på samma hotell som där jag bodde, så jag behövde inte släpa sakerna särskilt långt.

Vesa Sisättö i publiken.
Vesa Sisättö i publiken.

Jag upptäckte också precis hur nödvändigt teleobjektivet var för att kunna ta bra bilder i programsalen: den enda chansen att komma tillräckligt nära utan att ställa sig mellan publiken och programdeltagarna.

Cat Valente.
Glad Catherynne M. Valente i en paneldiskussion.

Vissa av bilderna är sämre. Vissa av bilderna är bättre. Jag är ingen professionell fotograf och om jag visste mitt bästa och bara gjorde det jag är riktigt bra på skulle mina bidrag till Wikipedia bara bestå av att skriva artiklar. Men det är roligt att variera sig och övning ger färdighet. Och en fantastisk sak med moderna digitalkameror: en ordentlig systemkamera har tillräckligt många autofunktioner för att ”peka och klicka” skall vara en fungerande metod för att ta fullt acceptabla fotografier. Vill man sköta fokus manuellt lär man sig det på några minuter.

Nene Ormes.
Nene Ormes posade snällt för kameran.

Karin Tidbeck.
Karin Tidbeck i paneldiskussion.

Jag var förstås en dålig wikipedian och släpade inte med mig kameran särskilt länge. Likväl, trots att jag inte tog hälften så många kort som jag borde ha tagit, eller på hälften så många personer som jag kunde ha gjort, blev det ett gäng användbara kort från Åcon 2012. Jag kanske får bättra mig nästa år. Eller låta någon annan hantera utrustningen under höstens Swecon.

Men poängen är den här: tycker du om att ta bilder? Använd gärna sådana här tillfällen. Och om du går på litteraturfestivaler, spelningar, konferenser och tar bilder du sedan inte vet vad du skall göra med efter att ha laddat upp dem på Facebook – varför inte lägga upp dem på Wikimedia Commons också? De gör nytta där. Fler personer kommer att se dem, och Wikipedia och andra liknande projekt kan använda dem för att illustrera sina artiklar.

Jag är så lite fotograf att jag inte ens äger en kamera, och jag lyckas ta fullt acceptabla bilder. Kan jag så kan du.