Wikimania, Dag 1

I onsdags kväll var det öppningsfest för 2012 års Wikimania. I det pampiga Library of Congress bjöd Google på lite tilltugg, stråkkvartett och ett trevligt mingel.

Idag är det fullt program hela dagen, med många paralella spår. Otroligt många spännande infallsvinklar och jag skall återge några här:

En transparent bokföring i föreningen

Manuel och Holger presenterar det ekonomiska system vi använder på Wikimedia. Det heter CiviCRM och kan sammanfattas som en Schweizisk fällkniv för föreningen. Vi använder detta system bland annat för att

  • ta emot medlemsansökningar
  • göra vår bokföring
  • hantera donationer och
  • som kontaktregister

Wikimedia har sedan länge varit en väldigt transparent organisation och det är nog ovanligt att man publicerar bokföringen direkt på nätet. Men för oss är det en fördel då medlemmar och andra aktiva som sitter ute i landet kan följa verksamhetens utveckling. På sidan med den ekonomiska sammanställningen går det att följa i detalj vad som händer.

Att på det här sättet publicera var pengarna används ligger helt i tiden. Jag läste nyligen om en konferens som handlar om organisationers transparens. Där visades hur många offentliga verksamheter redovisar sin verksamhet och det ekonomiska läget regelbundet så att alla skattebetalare ser vart pengarna går.

Vad händer på Wikipedia just nu?
Vi vet att Wikipedia besöks av nästan 500 miljoner människor varje månad, och hela tiden uppdateras informationen på de olika sidorna. Men har du någon gång undrat vad som händer på Wikipedia just nu. Ett stort Kudos till Ed Summers  som har byggt sajten wikistream.inkdroid.org. Här kan du i realtid följa vilka redigeringar som sker precis just nu. Fascinerande då det verkligen visar vilken enorm mängd uppdateringar som sker för att utveckla världens största uppslagsverk.

Här kan du också se vilka användare som bidragit mest under en viss tidsperiod, eller vad som är trendigt att uppdatera just nu.

Utifrån detta data har Alterego skapaten elektronisk ljudmiljö. Tonhöjden och ljudens längder baseras på vilket språk redigeringen kommer från, och redigeringens storlek. Någon tyckte det låter som en skräckfilm. Men jag tycker det låter som ett stilla regn på ett plåttak. Eller vattendroppar som faller ner i ett stort hav av kunskap.

Wikia
Ett projekt som har försökt arbeta fram ett nytt sätt att kommunicera på forumet som tillhör en wiki är wikia. Nu kan de visa tydliga data på hur mycket interaktionen mellan användare ökar dramatiskt. Både i antalet konversationer och antalet personer som deltar i diskussionerna.

Under arbetets gång har de undersökt vilka typer av sociala plattformar som verkar fungera, och valet är kanske inte helt oväntat- Facebook. Vad ett nytt kommunikationssystem skall hantera är det att man ska kunna kommunicera med nya personer, lämna meddelanden till folk och se aktiva konversationer utan att ”freaka ut”. Fördelen här är att det inte känns konstigt att lämna ett meddelande på någons ”Wall” och att följa eller bevaka konversationer.

Några exempel på wikis som nu aktiverat wikia som ett extra lager ovanpå mediawiki har i stort sett alla fått en klart ökad användaraktivitet, fler meddelanden och fler interaktioner.

Welcome to Wikipedia, now please go away
Steven Walling and Maryana Pinchuk arbetar på Wikimedia Foundation och presenterar hur kontakten med nya användare kan utvecklas. För ett antal år sedan var de flesta välkomstmeddelanden skrivna personligt av en annan användare, och sedan har det blivit fler robotar som skriver välkomstmeddelanden. Detta har lett till mindre personliga välkomstmeddelanden.

För nya användare som gör en redigering som sedan blir raderad har de testat ett stort antal olika sätt att skicka meddelanden till användare. Det viktiga är att berätta för den nya användaren att de gjort något som inte stämmer med Wikipedias policy, men samtidigt behålla användaren och uppmuntra till ytterligare interaktion. Ett tydligt exempel på hur man ska formulera sig är ett personligt förstapersons perspektiv, där man säger ”jag är en van användare och har ändrat i din redigering”, det öppnar för att få kontakt med den nya användaren. Här nedan ser du ett exempel på ett av de mest omtyckta meddelandena.

Steven Walling and Maryana Pinchuk

Det är skillnad på folk och folk. Genom att anpassa de automatisk meddelanden utifrån om användaren är registrerad eller inte. Små skillnader i tonfall och tilltal kan göra stor skillnad i förhållande till vilken typ av användare som tar emot meddelandet.

1 tanke om “Wikimania, Dag 1

Comments are closed.