Wikimania, Dag 2

Idag har jag tagit del av två grymt spännande spår. Det är så många presentationer på konferensen att det blir svårt att sammanfatta alla intryck fån mitt första Wikimania.

GLAM-samordning

Det är fascinerande att höra om alla de olika länder som lyckats genomföra projekt i samarbete med institutioner i sina länder. Extra roligt att höra är att det är en sådan variation från små lokala museum till i sammanhanget gigantiska USA National Archives. Genomgående i alla presentationerna är vikten av att bygga nätverk mellan de professionella och de frivilliga.

Jag skulle särskilt vilja lyfta upp National Archives sociala mediestrategi. Med erfarenheter gjorde tillsammans med Wikipedianer så har de byggt upp sin nya strategi baserad på

  • Samarbete med flera institutioner för att vara relevanta
  • Ledarskap för att våga gå i bräschen och prova nya saker
  • Initiativ ska tas tillsammans med andra som vill åstadkomma något
  • Mångfald handlar om att nå ut till många olika målgrupper
  • Community för att skapa en nära relation med engagerade och
  • Öppenhet som riktlinjer och arbetssätt.

Frågan kom upp hur man gör med kommersiella aktörer, och som exempel nämndes Madame Tussaudes vaxkabinett. Här blir det ju naturligt att det finns enormt mycket kunskap om hur man tillverkar, hanterar och reparerar dessa vaxdockor. Så ett samarbete skulle isåfall handla om kunskapen som finns hos personerna som arbetar där.

Vi nämner ofta benämningen GLAM som står för Galleries, Libraries, Archives and Museums. Någon lyfte frågan om vi inte kunde lägga till en bokstav så att det blir GLAMZ. Z står för Zoo. Jag tycker vi ska lägga till botaniska trädgårdar också, eftersom där finns mycket kunskap både om växterna, deras levnadsmiljöer och skötselråd. Några av engelsmännen hade med plastskyltar från sin botaniska trädgård där de placerat QR-koder på skyltarna. QRkoden leder såklart till växternas Wikipediasida. Så smart.

Hur man skapar ett bra fotoevent.

Wikipedianer från Montreal berättar och visar film om hur det gjorde en WikiTakes i sin hemstad. De hade några oplanerade händelser som satte lite käppar i hjulen, eller rättare sagt ett stort problem med en orkan som drog in över staden precis innan alla skulle samlas.

De började för flera år sedan med fotosafaris, och de genomförs i stora delar som vi gör våra arrangemang i Sverige. De satte först upp en lista med byggnader och platser som de önskade foto från för att komplettera Wikipediasidor med. De har sedan starten varit noga med att planera lunch eller annan förtäring på något ställe, både för att hålla blodsockret och det glada humöret på topp, men också för att skapa ett socialt tillfälle.

Alain Beaudoin, Nathalie Vachon (Wikipedia Takes Montreal participant)

Se en film från tillfället här

När de gjorde om fotojakten i Quebec så satte de inte upp någon lista. De uppmuntrade istället fotograferna att gå runt fritt i staden, och ta bilder som är väl gjorda. De fick sedan två veckor på sig att ladda upp bilderna och även redigera dem för att få kvalité istället för bara kvantitet på bilderna. Här upptäckte de att bilderna blev bättre och även visade en högre kreativitet och nya infallsvinklar som arrangörerna aldrig hade kunnat tänka på själv. Enligt en av arrangörerna fick de i Montreal in runt 5 000 bilder av vilka kvalitén var verkligt god på kanske 100, medan de i Quebec istället fick in 1 000 bilder av hög kvalité. På grund av poängsystemet i Montreal så skyndade folk sig helt enkelt för mycket för att det skulle bli bra.