Wikimania och nätverkande

Dagarna i USA har flugit förbi och bortsett från en dags matförgiftning har allt gått enligt planerna. Jag, John, har främst varit på Wikimania för att träffa så många personer från andra Chapters som möjligt och det här inlägget är präglat av detta då jag inte hunnit gå på speciellt många presentationer. Det här är mitt första Wikimania och jag måste säga att jag är mycket glatt överraskad. En väldigt stor del av de som deltog var sociala och pratglada och hela eventet hade en väldigt positiv, inbjudande och trevlig atmosfär. Jag ska erkänna att jag var lite orolig och fundersam om jag skulle möta 500 introverta datornördar där men det var alltså inte fallet, eller åtminstone inte det allenarådande. 🙂

Flera dussin visitkort har delats ut och mottagits och vår lilla broschyr med information om Wiki Loves Public Art (WLPA) och vårt projekt. I samband med olika diskussioner om Europeana och vad WMSEs samarbete med Europeana går ut på har broschyren delats ut till ett 50-tal personer. Ytterligare ett 50-tal broschyrer har spridits till deltagare på andra sätt. Flera personer har visat intresse för att både delta i WLPA, och än roligare, att aktivt delta med att anordna det hela i sina hemländer. Ett par personer, från USA och Österrike, lovade rentav på stående fot att ställa upp som nationella koordinatorer i sina hemländer då de var en tävling de väntat på! Arbetet som nationell koordinator innefattar både research såsom att ta reda på vilka databaser som finns men även att samordna allt övrigt volontärarbete för att få det hela så bra som möjligt. Det är ett klurigt arbete och vi saknar fortfarande en nationell koordinator för Sverige! Det här är en grym chans att skaffa både schyssta kontakter, träffa trevligt GLAM- och Wikimedia-folk, träna på att bli en bättre organisatör (eller visa hur förbaskat bra du redan är!) och göra en verklig insats för fri kunskap. Någon liknande databas finns helt enkelt inte och har du intresse så skriv en rad för tusan! (Jag kommer självklart att hjälpa till, men min huvudsakliga roll är den internationella samordningen av tävlingen och inte den svenska delen).

Det var även väldigt kul att få träffa andra anställda från andra Chapters och höra om deras planer och deras arbete. Det händer verkligen en hemsk massa spännande i Europa och världen just nu och flera Chapter har kanslier som är lika nya som vårt med de problem, men även den nyfikenhet, som det innebär. Vi har bland annat pratat med folk som bygger upp nationella teknikpooler om våra erfarenheter och hur det fungerar på vårt lilla kansli. Vi pratade även en del om svårigheterna med att det inte finns någon central databas med information om vad de olika Chaptren håller på med, utan att det istället är utspritt på 100(0?)-tals olika ställen. Jag hoppas att någon skriver ihop en ansökan om ett fellowship för att ställa i ordning en sådan gemensam databas för alla Chapters. Det förslaget skulle iaf få min röst!

Både WMUK, WMFR, WMDE och WMNL har nu visat intresse för att anordna olika event med oss vilket känns jätteroligt. I UK kommer vi förhoppningsvis att vara med på ett hörn i anordningen av konferensen GLAM-WIKI 2012, i Tyskland troligtvis i ett hackathon i Berlin och med Nederländerna och Frankrike bollar vi fortfarande några olika idéer. I Sverige kommer vi förhoppningsvis att anordna ett trevligt editathon med inriktning mot mode! Visst vore det väl kul att göra Wikipedia bättre även på detta eftersatta område? Kanske kan vi även locka till oss nya grupper av skribenter och bredda vår användarbas lite. 🙂

Vi hörs!

1 tanke om “Wikimania och nätverkande

Comments are closed.