Den nyupptäckta markattan

Följande inlägg är skrivet av Bengt Oberger och endast publicerat av Jan Ainali.

Wikipedia är inget nyhetsmedium, men uppslagsverket är fascinerande snabbt att förmedla verkligt intressanta nyheter. Historien om markattearten  Lesula talar sitt tydliga språk om fri information. Igår, onsdagen den 12 september 2012, publicerade ett amerikanskt forskarteam en artikel under fri licens (Creative Commons) i Public_Library_of_Science om upptäckten av en ny primat i Afrika, den andra upptäckten av en ny afrikansk apa sedan 1984.

Cercopithecus_lomamiensis_MaleP.jpg
Lesulahanne. Foto: Derived from Hart et al (2012) PLoS ONE 7(9): e44271. doi:10.1371/journal.pone.0044271 (John A. Hart) [CC-BY-2.5], via Wikimedia Commons
Nyheten gick naturligtvis ut via TT på kvällen, men inte nog med det. Klockan halv tolv på kvällen svensk tid fanns en kort artikel om Lesulan publicerad på engelska Wikipedia, kompletterad med bild och en länk till forskarnas artikel i PLoS. Flertalet wikipedianer i Europa sov då, men i dag på morgonen började saker hända och artiklar på andra språk strömma in:

Kl 08:00 Polska
08:50 Japanska
10:48 Tyska
12:15 Tjeckiska
12:44 Italienska
12:59 Svenska
13:51 Katalanska
15:40 Portugisiska
16:50 Spanska
19:20 Franska

Några av artiklarna är ännu inte så bra, till exempel den engelska. Artiklarna på tyska och svenska står sig bra, de är också de enda som redan från början är mer omfattande än 4.000 tecken. Men den verkliga poängen ligger inte i den enskilda Wikipediaartikelns kvalitet den första dagen, utan att den intesserade läsaren i varje artikel har källhänvisning till PLoS-artikeln, som bara är en klick bört från Wikipediaartikeln.

Och artiklar inom ett dygn på elva språk är inte så illa. Är man inte nöjd med artikeln på ett språk, går det bra att växla till ett annat.