Projekt Göteborg arrangerade fotosafari på Hisingen

Lördagen den 1 september genomfördes inom ramen för Projekt Göteborg på svenskspråkiga Wikipedia en fotosafari på Sveriges fjärde största ö Hisingen. Evenemanget höll på hela dagen och tilldrog sig pressens intresse med artikel i Göteborgs-Posten.

Strax efter klockan 11 samlades fyra entusiastiska wikipedianer vid Eriksbergs färjeläge. Fotosafarin hade förberetts på en projektsida där möjliga fotobjekt listats och ordnats utifrån geografiska områden, vilka kunde betas av i lämplig ordning. Vi gick inledningsvis igenom listan, studerade kartan och gav oss sedan iväg längs kajen i Eriksberg. Flera byggnader och konstverk fotograferades.

Några i gruppen gav sig upp på Sörhallsberget för att ta översiktsbilder, medan jag gick vidare mot Sannegården och Sannegårdshamnen. Vi tog oss över Sannegårdsbron mot Lindholmen och Slottsberget,  en pärla som Evert Taube engagerade sig i att rädda när det på 1960-talet hotades att sprängas bort för att ge plats för en ny varvsdocka.

Göteborgs-Posten skickade en reporter och en fotograf, vilka intervjuade oss om Wikipedia och vad som fått oss att engagera sig i det. De följde sedan med oss upp bland de slingrande gränderna på Slottsberget och fotograferade oss under vårt arbete. Efter en dryg timme var intervjun färdig och vi gick hem till en av deltagarna för lunch.

Därefter fortsatte fotograferandet, dels i Kyrkbyn, men framför allt på Lindholmen och Lundbystrand. Vi avslutade med gruppfoto vid Kanalhuset. Två av oss fortsatte dock upp på Ramberget och Keillers park, där vi hade en fantastisk utsikt över Göteborg. Vi avslutade det hela omkring klockan 19.45 vid Wieselgrensplatsen. Totalt hade vi gått 13,7 kilometer enligt GPS:en. Skymningen lade sig då över staden – vi hade nu kommit in i september månad.

Idag på morgonen kunde Göteborgs-Postens läsare följa vår fotosafari i en stort uppslagen artikel under rubriken ”De har full koll på Göteborg – Fotosafari för Wikipedia på Norra Älvstranden” med en stor bild överst. På GP.se publicerades artikeln redan igår med rubriken ”Fotosafari på Hisingen”.

Projekt Göteborg startade i januari 2011 med målen:

  • Förbättra artiklarna om Göteborg.
  • Förse samtliga artiklar om Göteborg med bilder/illustrationer.
  • Skapa fler utvalda artiklar om Göteborg.

Projektet har under det drygt ett och ett halvt år det pågått engagerat allt fler med intresse för Göteborg, dess gator, stadsdelar och historia. Vi har nu fått en god struktur över hur artiklarna kategoriseras och inom vilka områden det behöver skapas nya artiklar. Stadens administrativa struktur sedan årsskiftet 2010/2011 med tio stadsdelsnämnder finns beskriven och alla gatuartiklar kategoriseras i stadens 83 historiska stadsdelar, vilket ger en stabil struktur. Stadsdelen Lorensberg är nu väldokumenterad och det finns en utförlig artikel om gatunamn i Göteborg. Allt fler artiklar är illustrerade. Nästan alla gator i de centrala delarna Inom Vallgraven och Nordstaden har egna artiklar.

Fotosafarin på Hisingen var den andra som projektet arrangerat. Den 1 juli genomfördes den första i de västra stadsdelarna Majorna med Klippan, Kungsladugård och Sandarna. Det resulterade i drygt 190 bilder uppladdade på Wikimedia Commons, flera illustrerade artiklar på Wikipedia, liksom ett antal nya artiklar.

Arbetet i projektet fortsätter och till våren kommer nya fotosafarin att arrangeras. Särskilt roligt med helgens fotosafari var att vi fått med oss en ny deltagare, som inte tidigare bidragit till Wikipedia.