Idag firar vi Hågkomstens dag med många nya fina artiklar om första världskriget

Vykort från Hitler
Ett vykort som skickades av Adolf Hitler då han var soldat under första världskriget. Vykortet hittades i år genom projektet Europeana 1914-1918 och nu illustrerar det flera olika Wikipedia-artiklar på olika språk.
A postcard sent by Adolf Hitler while he was a soldier during WWI was this year discovered through the Europeana 1914-1918 project and now illustrates a number of Wikipedia articles on different languages.

See below for English version.

Idag firas Hågkomstens dag över hela Europa. Miljontals människor minns då historien, firar freden och tänker på alla de människor som miste livet under första världskriget. Vi i Wikimedia-gemenskapen vet att årsdagar såsom denna har en mycket stor effekt på hur många människor som besöker våra artiklar om just det ämnet. För att ta ett exempel var det under november 2011 totalt 33 790 personer som besökte artikeln om första världskriget på svenskspråkiga Wikipedia. Detta kan jämföras med ett månadssnitt på 21 230 personer; det var alltså över 12 500 stycken fler än genomsnittet som besökte artikeln i samband med årsdagen!

Alla dessa tusentals personer som vill lära sig mer om denna fruktansvärda konflikt har vänt sig till Wikipedia för att få svar. Med den kunskapen i bakfickan vill man gärna se till att våra artiklar inför årsdagen är så bra som det bara är möjligt. Därför bestämde vi oss för att anordna en skrivstuga vilket är ett utmärkt sätt att snabbt förbättra vår täckning på ett området som behöver lite kärlek.

Som en del av förberedelserna inför skrivstugan laddade vi upp ett flertal spännande bilder från Europeana 1914-1918-portalen till Wikimedia Commons. De var bilder som vi ansåg vara lämpliga för att illustrera våra artiklar och som på något sätt stod ut. Glädjande nog har de bilderna därefter använts i en stor mängd artiklar! Extra roligt var att tre volontärer under förberedelserna bidrog med att ladda upp bilder från samlingarna som de uppskattat och funnit intressanta, utan att ha blivit ombedda att hjälpa till med detta.

Under onsdagen den 7 november anordnade vi skrivstugan i Humanistiska föreningens lokaler i Gula Villan på Stockholms universitets campus. Detta är ett nytt samarbete som vi är mycket glada över då båda parter gärna skulle se att skrivstugorna där blir en återkommande aktivitet. På skrivstugan samlades sju personer på plats, varav två som aldrig tidigare redigerat, och online deltog ytterligare en mycket aktiv volontär.

Alla deltagarna arbetade mycket effektivt under skrivstugan och fem stycken nya artiklar skapades från grunden och därtill förlängdes ytterligare 17 artiklar. Detta innebar att cirka sex stycken A4-sidor skrevs under de fem timmarna! Vi är väldigt glada att det var artiklar på både svensk-, tysk-, engelsk- och finskspråkiga samt nederländska Wikipedia som förbättrades under skrivstugan. Totalt användes 11 olika bilder från Europeanas digitala samling, vilka laddats upp speciellt för det här tillfället.

De artiklar som skapades eller utökades och fick bilderna från Europeana tillaggda under skrivstugan har visats över 33 500 gånger under november! Därtill hade flera andra artiklar illustrerats med de uppladdade bilderna innan skrivstugan började. Dessa artiklar är väldigt välbesökta och har runt 400 000 träffar varje månad vilket innebär att Europeanas bilder nu ses av oerhört många läsare.

En av deltagarna passade på att ta tillfället i akt och utforska Europeanas samlingar på egen hand. Användaren laddade under skrivstugan upp ytterligare 10 stycken bilder på militärpropaganda från krigstiden. Därefter diskuterade vi hans erfarenheter och om det fanns några lärdomar som vi borde föra vidare till Europeana för att underlätta uppladdningar av material från dem.

Parallellt med detta pågick även en online-tävling som gick ut på att ge nybörjarna en så trevlig start som möjligt och där deltog ytterligare fem stycken volontärer väldigt aktivt.

Både under och efter skrivstugan skedde som vanligt wiki-magin och över 10 stycken volontärer har bidragit med puts och allmän förbättringsarbete av de texter som lades till under skrivstugan.

Det var en fantastiskt kul möjlighet att få anordna den här skrivstugan och jag hoppas att jag får anordna många fler i framtiden! För att förbättra konceptet och göra det hela ännu bättre kommer jag att sammanställa mina lärdomar från skrivstugan på Wikimedia Outreach.

Det finns ännu många fantastiska bilder från Europeana som vi kan lägga till i våra Wikipedia artiklar. Ta gärna en titt på kategorin på Wikimedia Commons samt på Europeanas portal och hjälp till.

Med vänliga hälsningar,

John Andersson

Wikimedia Sverige

—-

A World War I editathon to prepare for Remembrance Day

Today is the Remembrance Day and people all over Europe celebrate the end of the first world war. All of us working with Wikipedia know that during such events there is a huge spike of visitors to the related articles. For example, the article about World War I was visited by 33,790 people during the November month in 2011, compared to a monthly average during the year of 21,230 people.

This year we decided to organize an editathon to make the WWI articles as good as possible before the expected spike. Hence Europeana and Wikimedia Sweden together with Humanistiska Föreningen at Stockholm University organized an editathon about WWI where the aim was to use pictures from the Europeana 1914-1918 portal in Wikipedia articles.

On the 7 November nine people came together at Stockholm University and one volunteer participated online during the editathon. Overall we were very productive and wrote five completely new articles and expanded 17 others, totaling around six A4 pages of text!

What we are extra happy about is the fact that these improvements were done in many different language versions – with articles expanded in the Swedish, Finnish, English, German and Dutch Wikipedias. In addition it was nice to once again see the wiki magic happen, as over ten other online volunteers helped improve the texts worked on during the editathon; hence increasing the quality of the articles that the pictures illustrates.

For the editathon we (with the help of three volunteers) had uploaded more than 60 pictures to Wikimedia Commons from the Europeana 1914-1918 collection. During the editathon one participant also took the time to look through the portal and uploaded 10 new pictures of military propaganda onto Wikimedia Commons. All in all 11 Europeana pictures were used to illustrate articles during the editathon (some of them in many different languages). The articles they illustrate have been viewed over 33,500 times in November alone!

However, many Europeana pictures were also added to other articles before the editathon took place. Therefore the articles with pictures from Europeana have been viewed more than 400,000 times per month on average, hence a very large number of people each year can enjoy these fantastic historical documents.

From a personal point of view I must say that it was very nice, and a bit scary, to organize an event such as this for the first time. I hope that I will have a chance to do this again soon! I will also write about the lessons learned from the editathon on Wikimedia Outreach to help make the concept even more successful in the future, especially as we hope to do this also outside of Sweden.

There are still many Europeana pictures that are suitable for Wikipedia and I hope that together we can give as many of them as possible a new home on Wikipedia.

Cheers,

John Andersson

Wikimedia Sweden