WikiSkills – resultat och på gång

WikiSkills i ett nötskal: Wiki och Wikipedia i undervisningen! En liten sammanställning av resultat och vad som är på gång just nu i projektet.

This post in English: http://wikimediasverige.wordpress.com/2013/04/12/wikiskills-results-and-current-events/

Resultat så här långt

WikiSkills är nu inne på sitt andra och sista år och jag skulle vilja presentera våra resultat så här långt. Kolla till exempel in våra riktlinjer till lärare och andra sorters utbildare eller kika på vår handbok i hur man använder wiki i utbildningsaktiviteter. Planen är att överföra dessa texter till Wikibooks för att dom ska bli ännu mer tillgängliga och bättre kunna uppdateras – allt för att resultaten från WikiSkills ska spridas och komma till användning och fortleva sista projektdag. För fortlevnad och vidareanvändning är det viktigt att välja rätt typ av licens (t ex CC-BY-SA 3.0) och hosting på stabila projekt som Wikibooks. Faktum är att många aktörer i samhället behöver hosting av projektresultat på webbplatser som inte blåser bort från ena dagen till den andra. Väljer man då att publicera sitt material under en fri licens så finns det ofta möjlighet att hitta en lämplig plats på ett av Wikimedias projekt. Dessutom finns då också den efterlängtansvärda möjligheten att materialet vidareutvecklas om nya läsare väljer att bidra till innehållet.

I samband med frågan om projektet WikiSkills potentiella fortlevnad vill jag flagga för att man inom WikiSkills har talat om att bilda ett expertnätverk som ska leva vidare efter projektets utgång (länk kommer förhoppningsvis snart). Därför vill man komma i kontakt med personer som är speciellt erfarna inom wikier och liknande redskap för samarbetskultur. Om du är intresserad av att utforma detta potentiella nätverk så finns möjligheten att delta i Geneve-evenemanget (beskrivet nedan) eller i något av våra kommande webbmöten. Kanske det även kommer att finnas tillfälle att träffas fysiskt i Santiago de Compostela till hösten.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/Teach_the_teachers.png
WikiSkills in a nutshell:
Teach the teachers how to use wikis in education!

På gång

Just nu genomför projektet WikiSkills kurser i Schweiz, Frankrike, Österrike, Nederländerna, Grekland och Sverige. Personligen tycker jag att dessa kurser är själva kärnan i projektet. Här i Sverige har Wikimedia Sverige hållit i tre stycken två dagar långa WikiSkills-kurser med sammanlagt 24 entusiastiska deltagare, huvudsakligen lärare. Jag återkommer med ett inlägg om deltagarnas upplevelser och hur deltagarna fortskrider med sin nyvunna kunskaper i Wikipedia, wikier och hur man undervisar och arbetar med wiki som verktyg.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Tedxseeds_logo.png

Nästa vecka onsdag, torsdag och fredag 17-19 april träffas alla partners i WikiSkills-projektet i Geneve. Dessutom finns möjligheten för alla som är intresserade att delta i TEDxGeneva – ett TEDx-evenemang tillägnat wiki-kultur:

Wikinomics 360°, how collaborative culture is changing our lifes (anmäl dig här)

EU_flag_LLP_EN-01.png

”Projektet WikiSkills genomförs med ekonomiskt stöd från Europeiska kommissionen. För uppgifterna i denna publikation ansvarar endast upphovsmannen. Europeiska kommissionen tar inget ansvar för hur dessa uppgifter kan komma att användas.””

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Wikimedia_Sverige_logo.png

 Wikimedia Sverige är en ideell förening som verkar för att göra kunskap fritt tillgänglig för alla människor. Wikimedia Sverige är en av åtta WikiSkills-partners. Kontakt: Anna Bauer; wiki-skills@wikimedia.se

1 tanke om “WikiSkills – resultat och på gång

Comments are closed.