Ett alternativ till Valmyndigheten

Här följer ett gästinlägg av Karl Wettin. Wikimedia Sverige har tidigare sponsrat med servern bakom openstreetmap.se som använts i den beskrivna tjänsten. – Jan Ainali

Detta är bakgrundshistorien om min karta som visar förtidsröstningslokaler till EU-valet 2014.

För att ta reda på var någonstans på vägen till mitt kontor jag kan förtidsrösta i EU-valet  2014 vände jag mig här om veckan till Valmyndighetens hemsida. Där återfinns en karta som för all del visar alla lokalerna, men vill man veta vilka som har öppet här och nu gäller det att man man kan sin lokalgeografi väldigt bra samtidigt som man inte har något emot att läsa tabellvis med öppettider. Alternativt kan man klicka på varje intressant röstlokal i kartan för att komma till en sida där det oftast går att läsa om hur denna vallokal inte alls har öppet just nu.

Trots att jag inte är beteendevetare kan jag förstå att det inte är en bra lösning, den underlättar på inget sätt för medborgarna att hitta till sin vallokal. Om något tror jag att många personer utan tålamod som besöker Valmyndighetens karta ger upp, kanske är det till och med så illa att flera av dessa låter bli att rösta på grund av den ogenomtänkta lösning de har.

Detta är inte första gången jag tröttnat på tjänster som troligen är utvecklade för att lösa ett problem i en kravspecifikation i stället för att ha fokus på att hjälpa användare rätt. Exempelvis skulle jag för inte allt så många veckor sedan via Postens hemsida leta upp en en brevlåda någonstans på vägen till jobbet. De lider av exakt samma problem som Valmyndighetens tjänst för att hitta förtidsröstningslokal. Dessvärre äger Posten sin brevlådedatabas och de har tidigare skickat jurister på personer som förbättrat deras tjänster (exempelvis ett JSON-API mot deras digitala postnummerkatalog) för att ta bort dem från internet. Jag valde ändå att skörda deras databas och publicera en ny tjänst samtidigt som jag startade en Twitter-konversation med dem.

Jag skall inte gå på djupet om det här med Posten, men det känns ofta som att prata med ett svart hål när man kommer även med så här konkreta förslag till stora organisationer eller de som styr ett i litet offentligt furstendöme.

Det finns absolut ingen mening med att beklaga sig över utvecklarna hos Valmyndigheten, de har helt säkert gjort sitt jobb till punkt och pricka. Däremot har kravställarna troligen valt att gå raka vägen till utvecklarna och förutsatt att de skall lösa en beteendevetenskaplig uppgift, kanske utan att själva förstå att det primärt är ett beteendevetenskapligt problem de står inför att lösa.

En tillfällig lösning

Mitt specifika problem, att hitta till en förtidsröstningslokal till EU-valet 2014, hanterade jag genom att utveckla och publicera en ny karta åt Valmyndigheten. Den använder sig av data de själva publicerat på sin hemsida och som tydlig bakgrundskarta använder jag mig av en stil jag tagit fram åt och som nu drivs av OpenStreetMap Sverige.

Jag känner inte till lösningen för det övergripande problemet med att det finns så många tjänster som inte är användarvänliga, jag har bara identifierat att problemet existerar. Kan vi förlita oss på att medborgarna på sin fritid fortsätter lösa exempelvis Valmyndighetens problem? I detta fallet handlar det dessutom om något så viktigt som en demokratifråga.

 

Fotnot: OpenStreetMap Sverige skulle för övrigt kunna behöva mer RAM i den server som drivs av entusiaster på sin fritid. Hör av er om ni kan hjälpa till med det!