På lördag börjar fototävlingen Då och Nu!

Umeå Rådhus.jpg Foto: Dag Lindgren Licens CC BY-SA 3.0
Till vänster fotograf okänd, Riksantikvarieämbetet någon gång mellan 1930 och 1949, Public Domain. Till höger: Umeå Rådhus.jpg 2011. Foto: Dag Lindgren Licens CC BY-SA 3.0

Tillsammans med Europeana och Riksantikvarieämbetet arrangerar Wikimedia Sverige fototävlingen Då och Nu. Tävlingen går ut på att återskapa ett foto ur Europeanas samlingar, det vill säga ta ett fotografi ur samma vinkel och på samma objekt men som det ser ut idag. Detta kan visa hur platsen har förändrats, eller förblivit densamma, vilket på ett illustrativt kan höja värdet i en Wikipediaartikel och ge läsaren en bild av hur platsens geografi och utseende kan ha påverkat artikelämnet då och nu.

Tävlingen genomförs i hea Sverige med specialpris i fem kommuner och vi kommer att vara på plats och ge en workshop i samtliga dessa:

  • Umeå – workshop 24 maj – wikiträff
  • Kalmar – workshop 7 juni – wikiträff
  • Lund – workshop 14 juni
  • Göteborg – workshop 23 augusti
  • Stockholm – workshop 30 augusti

Vi meddelar lokaler och tidpunkter för de övriga orterna  så fort de är spikade.

Uppladdningar kan göras mellan 24 maj och 10 september på Wikimedia Commons, där även kompletta regler finns. Förstapriset är en digitalkamera, sponsrad av Europeana, och dessutom kommer det bästa och näst bästa fotot från de fem kommunerna samt den bästa och näst bästa från övriga landet att ställas ut på Västerbottens museum!

Vidare läsning: pressmeddelande från Riksantikvarieämbetet.