Nu är Då och Nu igång!

16001000467264-Umeå Stads kyrka-Riksantikvarieämbetet.jpg
Umeå stads kyrka någon gång mellan 1930 och 1949. Bild: 16001000467264-Umeå Stads kyrka-Riksantikvarieämbetet” av
okänd fotograf – Riksantikvarieämbetet Licens: Public Domain. Umeå stads kyrka 2014
Mitt egna försök att fånga samma motiv. Här kunde jag ha lagt lite mer tid att hitta rätt vinkel och snitt 🙂
Bild: Jan Ainali, Licens: CC BY-SA 3.0

I lördags startade fototävlingen Då och Nu och vi passade på att ha en workshop i Umeå när det var Kulturnatta där. Några besökare kom förbi och fick instruktioner om hur man kunde göra. Det var kul att se de som råkade kika in i vårt rum lysa upp när de fick höra tävlingsformatet. ”Det här var ju en jätterolig idé!” utbrast flera. Att det finns bilder från olika tidsperioder fritt tillgängliga underlättar för alla som vill fördjupa sig i ämnet. Ofta kan man göra många observationer av hur kultur och politik avspeglar sig i samhällsbilden som kraftfullt berättar för den som betraktar, något som kan vara mycket svårare med enbart text.

Även media har snappat upp det med till exempel CAP & Design och Allt om historias artiklar. Västerbottenskuriren var på plats i helgen också men det finns ännu bara i tryckt format.

Vill du vara med i tävlingen? Gå till http://dåoch.nu för att delta. Här nedan finns också en film som visar hur man gör, det hela är ganska enkelt.

Av Jan Ainali [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Uppdatering i tävlingsreglerna

Tävlingen är nu öppen för hela Sverige, inte bara de fem kommunerna som det genomförs workshops i. De två bästa bilderna från de 285 övriga kommunerna går vidare till den nationella finalen och kommer att ställas ut på Västerbottens museum.