Fri kunskap, information, rättigheter och skyldigheter gentemot skapat

Det här är ett gästinlägg av Göran Jönsson som använde ett minibidrag för att åka och hålla ett föredrag om upphovsrätt och fri kunskap.

Vad är ovanstående och hur funkar det. Är det verkligen något som gymnasieelever (eller vem som helst i livet) måste bry sig om? Ja så är det. Det är inte lätt och jag håller verkligen inte med om hur allt fungerar just nu men man måste förhålla sig till gällande regler om man inte vill riskera att utsätta sig för problem i sitt skapande. Skapande är att använda sig av allt det man tar in på olika sätt och som sedan kommer ut modifierat genom dig, du skapar något unikt.

I slutet av april höll jag ett 1,5 timmes föredrag angående detta på LBS kreativa gymnasiet i Lund. Ungefär 25 elever som läste 3:e året Media foto/film fick lära nytt om fri kunskap och upphovsrätt. Lite glada skratt under föreläsningen och efteråt sa en elev till läraren att ”han var duktig och visste vad han pratade om”. Kan man begära mer, det är inte lätta saker och inte alltid så kul att bli informerad och behöva relatera till informationen.

Presentationen som PDF
Presentationen som användes vid föreläsningen, klicka på bilden för att läsa vidare. Skapare: Göran Jönsson, CC BY-SA 3.0