Som vi skrivit om tidigare var Wikimedia Sverige representerat på bokmässan i år igen.
Den här gången var temat för mässan brasiliansk och katalansk litteratur. Det gjorde att vi fokuserade på att fotografera de närvarande brasilianska och katalanska författarna. Vi bevakade deras montrar och lärde känna deras representanter. Efter många turer lyckades vi också hitta alla närvarande brasilonare (som vi kallade dem internt) och ta högupplösta bilder som kan användas fritt av alla, så länge man anger källan. Bilderna är uppladdade på Wikimedia Commons i den här kategorin.
Att vi lyckades fånga alla brasilonare hängde bland annat ihop med att vi samarbetade med wikipedianer på de katalanska och portugisiska språkversionerna. Glädjande nog gick inte samarbetet bara ut på att vi frågade dem vilka personer det var viktigast att fotografera – på katalanska Wikipedia ledde det till att man hade en ”svensk vecka”.
Det var naturligtvis inte allt som hände: vi pratade med flera hundra besökare om Wikipedia, gav dem informationsmaterial och bjöd in dem till våra skrivstugor runt om i landet (av naturliga skäl oftast till skrivstugorna i Göteborg). På lördag och söndag skedde det i Wikimedia Sveriges monter, som vi delade med facket DIK (de hade montern under branschdagarna och vi när allmänheten var där).
Vi hade satt upp som mål att prata åtminstone tio sekunder med våra besökare, och det var inga problem. Folk var nyfikna, särskilt kring frågorna om vem som styr Wikipedia och varifrån pengarna kommer. Men vi lade också märke till att besökarna i vår monter visste mer om Wikipedia än vad vi sett vid tidigare bokmässor. Många av dem hade till och med redigerat i Wikipedias artiklar! Det är en glädjande utveckling.
För den som vill göra ett snabbesök i montern, går det bra att klicka här.
Dessutom hade vi ett antal samtal med olika organisationer som Wikimedia Sverige skulle kunna inleda samarbeten med. Vi kommer att hålla er uppdaterade.
Från Wikipedias håll fanns också deltagare på åtminstone två programpunkter i seminarieprogrammet. Den ena, med Ylva Pettersson, är tyvärr inte filmad, men den andra, med Lennart Guldbrandsson, finns tillgänglig här. Det är en paneldebatt om öppna lärresurser, ett ämne som ligger Wikimedia Sverige varmt om hjärtat.
Vi vill passa på att tacka alla volontärer som var med och gjorde Wikipedias/Wikipedias del av bokmässan till en succé.
Läs mer om bokmässan här (på engelska). Det finns också en kort intervju om bokmässan i den ganska nya Wikipediapoddcasten.