Det närmar sig startskottet för kampanjen #1lib1ref. 15 maj till 5 juni pågår en global kampanj som först och främst riktar sig till bibliotekarier.
Vad går kampanjen ut på? Syftet med kampanjen är att göra världens mest lästa encyklopedi, Wikipedia, ännu lite bättre, genom att personal från biblioteksväsendet över hela världen med avstamp i sin expertis och kunskap bidrar till Wikipedia genom att lägga till trovärdiga källhänvisningar i artiklar där sådana saknas.
Resultatet från #1lib1ref tidigare i våras var fantastiskt. Faktum är att kampanjen resulterade i ett deltagande som var större än från de två tidigare åren tillsammans. Så många som 824 personer gjorde 6500 redigeringar på 22 olika språkversioner.
Vi vet dock att att det fortfarande finns många artiklar som kan förbättras med fler nya eller uppdaterade och mer trovärdiga källor och vi vill uppmuntra så många bibliotekarier som möjligt att lägga till (minst) en referens till en artikel eller ett påstående på Wikipedia som saknar en källa.
Förutom att #1lib1ref gör Wikipedia till en ännu bättre encyklopedi genom att bibliotekarier konkret delar med sig av sina kunskaper om källkritik och informationssökning digitalt, tjänar den också i år ett annat syfte. Ett engagemang i kampanjen ökar också kännedomen om hur användarvänliga Wikimedia-plattformarna i allmänhet och Wikipedia i synnerhet är. Något som i allra högsta grad är är aktuellt och relevant i samband med det pågående projektet Wikipedia i biblioteken, vilket i sin tur är en del av det stora fortbildande projektet Digitalt först med användaren i fokus.
#1lib1ref gör skillnad och man väljer själv hur man vill engagera sig!
Hur deltar man i #1lib1ref? Detta beror lite på hur man vill att ett engagemang skall se ut. Man kan välja att göra en eller kanske ett par redigeringar i artiklar på Wikipedia som saknar relevanta källhänvisningar. Citation hunt är ett lättanvänt verktyg som hjälper till att hitta artiklar som behöver kompletteras med källor, men man kan också på egen hand söka bland artiklar som behöver källor. Om man däremot tycker att det vore roligt att göra något tillsammans med andra och engagera flera i kampanjen så kan man ordna en wikifikatimme och bjuda in gäster till ett öppet evenemang. På instruktionssidan står det mesta som behövs, och där finns även länkar till instruktioner för att lägga till källor och att kontakta Wikipedianer som gärna hjälper till med redigeringar. För lokal hjälp går det även att kolla om det finns någon lokal wikiträff (eller lägga upp en själv) eller att kontakta en fadder som gärna svarar på frågor. För att vi skall kunna följa och mäta de ansträngningar som görs vill vi uppmuntra till att man kompletterar redigeringssammanfattningen med #1lib1ref, eftersom det ger oss möjligheten att använda ett sökverktyg och se vilka bidrag som gjorts.
Sätt ditt bibliotek på kartan
Samtidigt med kampanjen #1lib1ref kommer vi på Wikimedia Sverige att bjuda in bibliotekarier till ett annat projekt, FindingGLAMs. Dess syfte är att förbättra informationen om världens kulturarvsinstitutioner, som bibliotek och museer, på Wikimedias plattformar. Med hjälp av ett crowdsourcing-verktyg, Monumental, är det möjligt för alla att redigera data om kulturarvsinstitutioner på Wikidata – en global databas för öppna data. Den insamlade informationen kommer att kunna återanvändas bland annat på Wikipedia.
Vi kommer inom kort att publicera mer information om projektet, och om hur man kan bidra. Vi hörs snart!
1 tanke om “Föreställ er en värld där alla bibliotekarier lägger till en källa på Wikipedia”
Comments are closed.