WikiGap 2020 i Göteborg

För tredje året i rad anordnar Wikimedia Sverige och Utrikesdepartementet tillsammans den globala kampanjen WikiGap. Fortfarande handlar fyra av fem artiklar på Wikipedia om män – målet med WikiGap är att täppa igen denna klyfta, genom att anordna event där deltagarna skriver artiklar om framstående kvinnor. 

WikiGap på KTH 2019. Foto: Axel Pettersson, CC-BY-SA 4.0.

År 2020 kommer kampanjen att anordnas i ett femtiotal städer världen över, och i Sverige kommer bland annat ett event att anordnas på Göteborgs universitet 6 mars. 

I Göteborg handlar temat om kvinnor i Sveriges historia. I samband med konferensen Wikimania väcktes insikten om hur skevt Sveriges historia skildras på Wikipedia, ur ett jämställdhetsperspektiv. Med gemensamma insatser kan vi ändra på detta! När kvinnor synliggörs i den svenska historien blir historieskrivningen inte bara mer jämställd, utan också mer korrekt. 

Evenemanget anordnas 6 mars på Humanisten, mellan klockan 13 och 17. Professor Gunilla Hermansson kommer att tala under inledningen, liksom representanter för Wikimedia Sverige och Utrikesdepartementet. Efter själva skrivandet bjuds alla deltagare in till ett mingel, där preliminära siffror från evenemanget presenteras.

Årets kampanj bygger vidare på en stor framgång. Under de två första åren har evenemang anordnats i ett sjuttiotal länder, med över 2 500 skribenter som har redigerat fler än 35 000 artiklar. Men även om det är en fantastisk succé är det långt kvar till en god representation av verkligheten, och därför är det viktigt att kampanjen lever vidare.

I samband med eventet i Göteborg lanseras också årets upplaga av WikiGap Challenge, en tävling som går ut på att skriva artiklar om kvinnor. I år är temat för WikiGap Challenge kvinnor som arbetar för mänskliga rättigheter, och vinnaren kommer att få en resa till Genève i juni för att delta i flera event om mänskliga rättigheter. Detta sker i samarbete med kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Vill du delta i WikiGap i Göteborg 6 mars? Anmäl dig här: https://hum.gu.se/om-fakulteten/oppna-evenemang/wikigap-humanisten

Vill du anordna ditt eget WikiGap-evenemang? Se mer info här: https://meta.wikimedia.org/wiki/WikiGap