Lättare att hitta fram i WLE

Wikimedia Sverige

För att öka deltagandet i Wiki Loves Earth och för att underlätta för de som redan är med, så har Wikimedia Sverige tagit fram en ny karttjänst.

kartan återfinns alla de naturreservat, nationalparker, naturminnen och biosfärområnden som tävligen går ut på att fotografera. Vi hoppas det är lättare att navigera och använda denna jämfört med de listor som sedan tidigare tillhandahållits. Framförallt tror vi att detta gör det lättare för deltagare att upptäcka platser i området man sedan tidigare inte kände till, något ett namn i en lista kanske inte uppmärksammar på samma sätt.

Hallands väderö vid Bjärehalvöns västra spets. Kartdata: OpenStreetMap

Kartan är lätt att använda. Gröna områden betyder att det finns minst en bild, blåa betyder att det inte finns någon bild alls. Genom att klicka på ett område ges möjligheten att gå till uppladdningssidan för det objektet direkt från kartan. Zooma in och ut i kartan med mushjulet eller två fingrar på din mobila enhet.

Tjänsten är ett exempel på hur man kan använda sig av de kartbitar som Wikimedia Sverige har laddat upp till Commons inför Wiki Loves Earth. Rent tekniskt är informationen i kartan en lokal spegel av utdrag från Wikidata och Commons för att snabbt kunna leverera data till klienter. Denna spegling uppdateras med några minuters mellanrum, så det kan med andra ord ta en kortare stund från det att du laddar upp en bild tills dess att den dyker upp i kartan.

Då idéen till kartan kom i ett mycket sent skede av planeringen för tävligen har det blivit tidsbrist och utvecklingen blev ett hastverk. Vi tar gladeligen emot felrapporter och förslag till förbättringar. Tyvärr hinner vi troligen inte åtgärda så mycket mer än allvarlig fel under tävligen detta året, men blir kartan omtyckt återupplivar vi den med era förslag inför nästa år.

https://map.wikilovesearth.se/