Wikipedia dansar och sjunger

Wikimedia Sverige
Gössa Anders Andersson, Viborg, Orsa. Via Wikimedia Commons, CC-BY-SA-4.0.
Gössa Anders Andersson (1878–1963) framför Orsa brudmarsch efter Bleckåfiol. Via Wikimedia Commons, CC0.

Är du missnöjd med dagens utbud i radio? Vad sägs då om 700 svängiga låtar från olika delar av Finland och Sverige? De spelades visserligen in för sisådär 70 år sedan, men en bra sång blir aldrig gammal. Och i dag ligger de uppe på Wikimedia Commons – i den här kategorin.

På resa med Matts Arnberg

Xenia Rönnblom (1902–1999) från Nagu sjunger om mamsell Lina som ägde bara sin kissa. Det finns ännu ingen Wikipediaartikel om Xenia – kan du hjälpa till? Via Wikimedia Commons, CC0.

Samlingen, som Wikimedia Sverige laddat upp i samarbete med Musikverket, består av inspelningar som den svenske musikologen Matts Arnberg gjorde mellan 1940- och 1960-talen. Han reste land och rike runt för att dokumentera folkmusik för Radiotjänsts räkning. I den uppladdade samlingen finns godbitar från bland annat Dalarna och Jämtland, men även från flera ställen i det svenskspråkiga Finland.

Sedan tidigare finns inspelningarna tillgängliga på Musikverkets hemsida, där man även kan ta del av bakgrundsinformation om Arnbergs liv och gärning. Nytt för det här projektet är att Musikverket beslutade att släppa inspelningarna under licensen CC0. Det innebär att de kan fritt laddas ner, spridas och modifieras – den mest generösa Creative Commons-licensen!

Vi vill se mer musik på Wikipedia

Svea Jansson (1904–1980), en av Nordens främsta vissångare, besjunger kärringen som for till Danmark. Via Wikimedia Commons, CC0.

Detta är vår första uppladdning av Matts Arnbergs material. Musikverkets samling omfattar över 7 000 inspelade låtar och vi kommer att fortsätta vårt projekt efter sommaren för att föra över fler av dem till Wikimedia Commons.

Detta är inte första gången vi samarbetar med Musikverket för att sprida historiska inspelningar. För ett år sedan laddade vi upp bland annat en unik samling jojkmusik. Vår satsning i år genomför vi som en del av projektet Fri musik på Wikipedia, vars mål är att jobba lite mer systematiskt med Sveriges historiska musikskatt på Wikimedias plattformar.

Om du känner till några fria samlingar musik eller musikrelaterad data som du tycker borde laddas upp, eller om du har andra idéer på hur Wikipedias täckning av musik skulle kunna förbättras, ta gärna en titt på denna sida på föreningens wiki. Du kan även kontakta projektledare Tore Danielsson. Vi hörs!