Första gången med pressackreditering

Det här är ett gästinlägg av Jens Backeman. Åsikter och kommentarer som nämns nedan reflekterar inte automatiskt åsikterna från Wikimedia Sverige.

Det är söndagseftermiddag i slutet på september och jag har anlänt till Studenternas IP. Det är en kvart kvar tills media släpps in så jag tar ett varv runt denna fina anläggning som skulle invigts med buller och bång i april, men som på grund av pandemin nu endast får ta in 50 åskådare. 

Assisterande domare Elsa Wisting, Foto: Jens Backeman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Jag är här tack vare Wikimedia Sverige och främst Axel, som påpekat att jag borde låna kamera från deras Teknikpool och fotografera något av alla de sportevenemang jag går på. Till slut fick jag tummen ur och bestämde mig för att testa. Matchen som valdes ut blev IK Uppsala som tar emot Linköpings FC i den 16:e omgången av OBOS Damallsvenskan varpå jag får hjälp med att söka ackreditering.

När pressentrén har öppnat så kliver jag in och välkomnas av en pressvärd som prickar av, lämnar över en rosa väst och plastkort i snöre, som säger att jag får gå till platser där mitt säsongskort inte tillåter mig att vistas. Ett par dörrar och en trappa senare står jag plötsligt bakom tunneln som leder ut på planen. Här hittar jag Lina som förklarar var jag får röra mig (och främst, vart jag inte får gå). “Tekniska områdena, uppvärmningsområdet och spelartunneln när det är spelare där är off limits. Och var så lite bakom mål som möjligt för att inte störa.” Det låter hanterbart. 

Lasta av lite grejer i pressrummet, plocka på två kameror, Nikon D500 och D7000, med objektiven 150-600 och 70-200 för att sedan promenera ut på Studenternas konstgräsmatta, med en lätt nervös känsla i magen. 

Ellen Toivo, IK Uppsala fotboll, Foto: Jens Backeman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Syftet med fotograferingen var främst att få bilder på alla spelare, ledare och domare, vilket gjorde att jag hade ett annat fokus än de andra fotografer som jag sprang på under matchen. Med laguppställningarna som stöd så försökte jag se till att bocka av spelare efter spelare, främst från min position vid mittlinjen. I slutändan så använde jag nästan bara 150-600-objektivet för att komma tillräckligt nära på den stora fotbollsplanen. Tyvärr var 70-200 lite för inzoomat för att kunna ta bra bilder av själva arenan. En lärdom till nästa gång.

Elin Lindström, Linköpings FC, Foto: Jens Backeman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

När domaren blåste av matchen så var det bara att lunka tillbaka till pressrummet, packa ihop grejerna och sedan åka hem. Övriga fotografer satte sig för att skicka iväg dagens bästa bilder innan pressläggning, själv tar jag det hemma istället. 

Väl hemma så tillbringas två kvällar med att gå igenom knappt 1000 bilder, identifiera vem som var på bilden (saknar hockeyns siffror på armarna), ladda upp dem på Wikimedia Commons och koppla dem till kategorier, Wikidata och Wikipedia-sidor där det fanns behov. 

Slutligen kan man fundera på varför jag gjorde det här? Jag ska villigt erkänna att det är kul att få se en fotbollsmatch från ett annat perspektiv och se andra delar av en arena än det jag normalt får besöka. Men även att kunna bidra till de olika Wikimedia-projekten som jag själv ofta är användare av. Jag är för dålig på att redigera Wikipedia-artiklar, så jag kanske kan slå ihop nytta med nöje och lägga upp bilder i Commons. För det lär bli fler besök som pressfotograf på idrottsevenemang framöver. Målet får nog bli ett Stockholmsderby (med publik) eller kanske en landskamp. 

Jens Backeman, Stockholm