Digital bokmässa på Wikipedia 2020

Wikimedia Sverige

Wikipedia och Wikimedia Sverige brukar vara representerade på Bokmässan i Göteborg varje år. Det har blivit en tradition – en mycket givande sådan, eftersom vi träffar läsare och andra wikipedianer, får nya aktiva, fotograferar till våra artiklar och inleder samarbeten. Sedan 2014 har vi haft en stor monter där vi mött folk och berättat om hur Wikipedia fungerar. Till följd av covid-19-pandemin var Bokmässan i år digital och så också vårt deltagande.

Bokmässefolder, Skapare: Per A.J. Andersson, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Istället för en monter arrangerade vi i år en digital bokmässa på Wikipedia, i form av ett skrivstugemaraton under fyra dagars tid. Varje dag hade sitt eget tema, vilket knöt an till Bokmässans teman. Och vi höll på från morgon till kväll.

Torsdagen bjöd på temat Bibliotek och utbildning, där vi skrev om bibliotek, kulturhus, författare och annat med anknytning till temat. Fredagen fortsatte med det litterära temat Barn- och ungdomslitteratur, där det skapades och byggdes ut artiklar om barnboksförfattare och barnböcker.

Lördagen blev något av en höjdpunkt genom temat Sydafrika, som skulle varit temaland på Bokmässan. På eftermiddagen var Oesjaar, veteran på afrikaansspråkiga Wikipedia och styrelseledamot i Wikimedia ZA, med direkt från Sydafrika. Det pratades om Sydafrika på olika plan, inte minst om den speciella språksituationen och om Wikipedias roll för afrikaans och de andra av landets språk. Stort tack för det! Nya artiklar skapades, artiklar utökades och Wikidata-objekt förbättrades. Veckans tävling var också på temat Sydafrika.

Presentation av afrikaansspråkiga Wikipedia, av användare Oesjaar, Foto: Per A.J. Andersson, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Avslutningsvis var söndagens tema Digital kultur. Bland annat skapades en artikel om videosystemet Jitsi, som vi använde för skrivstugorna.

Resultatet av den digitala bokmässan på Wikipedia var positivt. Inför mässan hade vi marknadsfört den genom Facebook-evenemang, utdelning av broschyrer på bibliotek och en del affischering. Vi hade 11 arrangörer som delade ut foldrar, arrangerade skrivstugor och jobbade bakom kulisserna. Ytterligare 12 deltagare var med på skrivstugorna, det skapade 24 nya artiklar och utökades 138 artiklar. Bland mycket annat. Vi hade kanske hoppats att fler utomstående skulle hitta till oss, men vi får nog erkänna att videomöten kan vara en svår sak för många digitala nybörjare. Arrangemanget skapade ändå ett bra engagemang i gemenskapen och vi stärkte viktiga kontakter, och förhoppningsvis hittar några nya deltagare till kommande wikiträffar.