WikiKvinnor kallade till konferens

Det här är ett gästinlägg av Evelina Bång och Sofie Jansson. Åsikter och kommentarer som nämns nedan reflekterar inte automatiskt åsikterna från Wikimedia Sverige.

Den 2 augusti i år gick den första digitala konferensen WikiKvinnor av stapeln. Vi var 19 personer som träffades och utbytte kunskap och erfarenhet. Vi tacklade de stora frågorna redan från start, genom att diskutera hur man gör Wikipedia mer inkluderande. Här kan du läsa om vad vi kom fram till och vad vi gjorde resten av dagen.

Några av deltagarna från konferensen WikiKvinnor 2020, Skärmdump: Hobbsansak, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Hur gör vi Wikipedia mer inkluderande?

Vi inledde programmet med en välkomstsession där vi fick en presentation av föreningen Wikimedia Sverige och bakgrunden till WikiKvinnor. Sedan delade vi in oss i grupper för en workshop kring frågan ”Hur gör man Wikipedia mer inkluderande?” 

Under workshoppen kom vi fram till att vi inte bara efterlyser fler kvinnor, utan även unga, flerspråkiga (särskilt minoritetsspråk) och personer med funktionsvariationer. Flera av oss nämnde att fysiska träffar som skrivstugor och läger är bra sätt att välkomna nybörjare på, och att online-faddrar kan vara ett annat alternativ. Ett av de konkreta förslagen var ”Fler Du kan vara med att skriva-grejer överallt på Wikipedia/Commons”.

En av sidorna med anteckningar från workshoppen om hur man kan göra Wikipedia mer inkluderande, via Wikimedia Commons

Introduktioner och djupdykningar

Wikipedia och Wikidata

Efter välkomstsessionen hade vi två parallella programpunkter: en introduktion till Wikipedia och en Wikidatadojo. I dojon lärde vi oss att skapa objekt på Wikidata. Under dagen skapade vi minst sex objekt som alla hade med Nordiska textilpriset att göra. Introduktionen till Wikipedia satte också spår i Wikimedias projekt, när en deltagare skapade sin första artikel på svenskspråkiga Wikipedia.

Commons och Projekt HBTQI

Efter lunch hade vi två pass att välja mellan, en introduktion till Wikimedia Commons och en diskussion om hur vi kan bidra till Projekt HBTQI. På introduktionen till Wikimedia Commons pratade vi bland annat om Creative Commons-licenser och gick igenom hur verktyget Crop tool fungerar. På passet om projekt Projekt HBTQI pratade vi bland annat om hur vi når ut och engagerar både personer inom HBTQI-rörelsen och allierade.

Panelsamtal om mångfald, jämställdhet och internationella projekt

Dagens sista pass var ett internationellt panelsamtal på temat mångfald, jämställdhet och internationella projekt. Där delade Netha Hussain och Rosie Stephenson-Goodknight med sig av sina erfarenheter av att arbeta för jämställdhet och inkludering. Ett av råden de gav var att det ger resultat att organisera sig och arbeta mot ett gemensamt mål, något som bland annat gjorts med Women in Red och WikiGap. Vi fick även tips om undersökningen Gendergap in Wikipedia’s content och verktyget Gender by language. Panelsamtalet var så populärt att den parallella programpunkten Mina bästa tips gjordes om från en muntlig diskussion till att vi delade tipsen i våra anteckningar.

Fortsättning följer

Vi avslutade dagen med en gemensam samling där vi pratade om hur vi wikikvinnor går vidare med den inspiration vi fått med oss under dagen. Vi bestämde att vi gärna ses igen, gärna kortare tid men oftare. Att ses på distans passar oss bra, men vi ses gärna i verkligheten också när det passar sig igen.

Efter själva konferensen hade vi även ett socialt event, där en tredjedel av deltagarna deltog, och där vi hade möjlighet att prata av oss dagen och fortsätta på samtal i en lite ledigare inramning.

Lärde mig många nya saker och kände mig aldrig rädd för att fråga nåt.

Fanns verkligen något för oss alla deltagare.

(Sagt av deltagare på konferensen i utvärderingen.)

Det går att ta del av anteckningar, länkar, tips och rekommendationer från konferensen här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Projekt_kvinnor/WikiKvinnor/Anteckningar.

Sandra, en av arrangörerna, packar utskick till alla konferensdeltagare, Foto: Axel Pettersson, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Vill du vara med?

WikiKvinnor välkomnar alla som identifierar sig som kvinnor. Om du har en annan könsidentitet (till exempel icke-binär) men har erfarenhet av att tolkas som kvinna är du också välkommen. Nästa träff är söndag 25 oktober, och vill du vara med kan du kontakta oss enligt nedan:

Blogginlägg av Evelina Bång och Sofie Jansson