Låna vår bokskanner: CZUR Ultra Shine!

Äntligen! 

Sedan några månader tillbaka finns vårt senaste teknikpoolsinköp på Wikimedia Sveriges kontor. Det rör sig om inget mindre än bokskannern CZUR Ultra Shine, en helt ny modell som är gjord för att snabbt och lätt kunna skanna tryckt text. Vi köpte in skannern via en kickstarterkampanj, vilket innebär att det är bland de senaste modellerna man kan få tag på. Häftigt tycker vi! 


CZUR Ultra Shine. Foto: Axel Pettersson, CC BY-SA 4.0.

Nu vill vi såklart att skannern kommer till användning för den fria kunskapen! Har du något tryckt verk hemma som du vill testa att skanna in, och föra över till Wikisource – det fria biblioteket? Kanske en gammal diktsamling, en artonhundratalsmanual eller varför inte en tidig kokbok? Skriv i så fall upp dig på lånelistan. Vi skickar gärna skannern hem till dig! Perfekt sysselsättning nu när höstmörkret lägger sig. 

Skannern är tämligen lättanvänd. För att se hur lättanvänd den är, bestämde jag – som helt novis på allt vad bokskanning heter – mig för att testa. Och det gick! Om jag klarar av det, kommer du garanterat också att klara av det. 

Det som gör skannern väldigt smidig och lättanvänd är att den kommer med en fotpedal. Det innebär att man skannar med foten, medan man växlar sida med händerna. Dessutom följer ett par “extrafingrar” med, som inte syns i kameran. Det innebär att man kan slippa undan bilder på fingrar överallt (även om det var något som jag inte hade förstått).

På Wikisource har jag skrivit i detalj hur jag gjorde när jag skannade in en bok, och lite vad man kan tänka på. Jag är dock verkligen ingen expert, och det finns säkert tusen bättre sätt att skanna in och korrekturläsa böckerna på. Om du vet något, får du väldigt gärna höra av dig så kan vi förbättra tipsen, eller redigera direkt i instruktionerna! 

Om du vill låna bokskannern, eller någonting annat från teknikpoolen, går det bra också. Hör av dig och berätta vad du är intresserad av så hjälper vi till med det!