Endast Sverige svenska smörgåstårtor har

13 november firar svenska folket Smörgåstårtans dag. Men vad är en smörgåstårta, egentligen? Är det en sandwich eller en smörgås? En smörgås eller en tårta? Johan Jönsson tar en titt på smörgåstårtans Wikidata-objekt, och bringas både förvirring och klarhet.

Närbild på smörgåstårta. Johan Andersson, CC BY 2.0.

Det är ett helvete, det här med mat.

Det är tur att vi har smörgåstårtan. Den är åtminstone tydlig. Den vet kanske inte exakt vad den är och vad den vill i livet, men den vet åtminstone vad den inte är. Det är en god start.

Men innan maten: låt oss tala lite om kunskap. Wikidata är Wikimediarörelsens faktadatabas. Här samlar vi all världens vetande, eller åtminstone utvalda delar av det, på ett systematiserat sätt. Wikidata bygger på objekt. De identifieras genom individuella nummer. Din identitet är nu inte Klara, utan Q4956862. Vi får en etikett – ett namn. Den varierar från språk till språk. På svenska heter Q34 i alla fall Sverige. Det finns en kort beskrivning i fritext så att en mänsklig läsare helt kort kan greppa vad det rör sig om, på olika språk.

Vad är Sverige? frågar egenskapen instans av och värdena svarar: suverän stat, land.

Sedan kommer egenskaper och värden. Man skulle kunna se egenskapen som en fråga och värdet som ett svar: Vad är Sverige? frågar egenskapen instans av och värdena svarar: suverän stat, land. Egenskapen del av har värden som Nordeuropa och Kalmarunionen – det senare värdet med slutdatum 1523. Så fortsätter det. Det här är inte särskilt lätt att läsa för en människa. Men det är språkneutralt och det är lätt att förstå för en maskin. Eftersom vi redan har definierat Kalmarunionen någon annanstans räcker det med att lägga till objektet för att alla språk skall kunna se att Sverige är en del av Kalmarunionen. Och eftersom det finns en tydlig struktur i informationen så är det lätt för en maskin att förstå hur den hänger ihop så att den kan sortera datan. Så kan man skapa automatiska faktarutor, tabeller allt möjligt. Det finns till och med ett projekt för att kunna ta datan från Wikidata och göra den läsbar för människor oavsett språk.

Ibland är det inte så enkelt, det här med språkneutraliteten. Särskilt inte när det gäller mat. Ta Q152981. Potato pancake säger den engelskspråkiga beskrivningen. Potatispannkaka. På svenska har vi för tillfället bestämt oss för att kalla den för raggmunk. Raggmunken är kanske snarare en sorts potatispannkaka. Och så fortsätter det i vild variation. Franskan kallar den för galette de pommes de terre – en bredare beskrivning. Spanskan talar kartoffelpuffer, finskan granntrofast om raggmunken, portugisiskan istället om reibekuchen – en annan tysk beskrivning på samma rätt som spanskan – och det är lite oklart vad bokmålsnorskan egentligen vill beskriva med sin røstipotet. Det är förbannelsen när någonting är både allmänt och lokalt: vad motsvarar egentligen vad? Kan vi samla de olika potatispannkakorna under ett och samma paraply, eller borde det finns ett övergripande objekt och sedan får alla de regionala variationerna med sina små skillnader stå för sig själva?

Ingen tittar på smörgåstårtan och tänker att jomenvisst, det är ju nästan samma sak som vi äter hemma i stugan i Birmingham eller Kandahar.

Smörgåstårtan är bra på det sättet. Ingen tittar på smörgåstårtan och tänker att jomenvisst, det är ju nästan samma sak som vi äter hemma i stugan i Birmingham eller Kandahar. Smörgåstårtan får vara sitt. Endast Sverige svenska smörgåstårtor har. Tittar man på listan med etiketter för Q3123047 heter det smörgåstårta nästan hela vägen ned. Polska? Smörgåstårta. Spanska? Smörgåstårta. Engelska? Smörgåstårta. Två undantag finns bland den latinska skriften: nordsamiskan och finskan. De är civiliserade nog att ha egna namn på god matkultur. Voileipäkakku. Vuodjaláibegáhkku.

En bra tumregel för resenären är att aldrig äta en lokal specialitet. Bra mat sprider sig. Sushi går att få tag på över hela världen. Den lokala specialiteten är den mat som grannarna tittade på och tänkte att, nä, alltså, det där vill vi faktiskt inte äta. Håll det för er själva. Man skulle kunna hålla detta mot smörgåstårtan. Då har man ägnat för mycket tid åt att äta mat och för lite åt att wikidatafiera den. Det är mycket tacksamt med unik mat.

Det är alltså med auktoritet jag höjer på ögonbrynen inför att smörgåstårtan är en underklass till sandwich och ingenting annat.

För några år sedan arbetade jag med att utveckla ett kategorisystem för ett IT-företag. Visitkortet sade Categorisation Scientist, så man kunde anta att jag vet ett och annat om kategoriseringar. Visserligen hade tekniskchefen sagt att de funderade på att kalla mig för categorisation expert men lät bli eftersom det då lät som att jag visste vad jag sysslade med. Jag har ändå tillbringat ganska mycket tid framför en whiteboard och fått fundera på saker som om kannibalism är en underkategori till mat och drycker eller inte. Man har betalat mig för mina åsikter om födoämnenas ontologi.

Det är alltså med auktoritet jag höjer på ögonbrynen inför att smörgåstårtan är en underklass till sandwich och ingenting annat. Visa mig en bild på ett fordon, säger du, och får en buss på skärmen. Det är rimligt. Ge mig en frukt, säger någon, och får ett päron. Det är inom förväntningarna. Ge mig en sandwich, utbrister en hungrig stackare, och får en smörgåstårta i handen. Jag är inte säker på att det faller inom förväntningarna. Importerat från engelskspråkiga Wikipedias kategorisystem, berättar Wikidata. Det hade man kunnat förstå. En svenskspråkig person hade väl åtminstone valt smörgås framför sandwich.

Däremot är den inte kategoriserad som en underklass till tårta. Det är språkligt orimligt: En dörrmatta är en dörrnära matta, inte en mattnära dörr. En fiskmås är en fiskande mås, inte en måsande fisk. En smörgåstårta borde språkligen vara en tårta med drag av smörgås, inte en smörgås med drag av tårta. Vi kan bara förmoda att det är för de födelsedagsfirande barnens skull. Man måste tänka på barnen.

Än finns inte särskilt mycket information om smörgåstårtan inlagd i Wikidata. Ursprungsland. En bild. Lite länkar. Smörgåstårtan är ett svårdefinierat djur och än finns det mycket att arbeta vidare med.

Men den är åtminstone väl avgränsad. Den som en gång har låtit blicken vila på en smörgåstårta förväxlar den sällan med annan föda.

Johan Jönsson
(Q101550407)