Världens bästa naturfoton utsedda

Nu har den internationella juryn meddelat vilka bilder som placerat sig i toppen av den stora tävlingen Wiki Loves Earth 2020. Tidigare har vi presenterat de svenska vinnarna, och nu har alltså den globala tävlingen avgjorts. Här kommer de femton topplaceringarna!

Årets vinnare: foto av Touhid biplob, CC BY-SA 4.0

I år deltog 34 länder med sammanlagt 340 finalbilder. Ett genomgående tema bland de vinnare juryn valt ut är djur av olika slag, inte minst fåglar.

Vinnarbilden är tagen i nationalparken Satchari i Bangladesh och föreställer gråhuvade starar. Upphovspersonen berättar att två av fåglarna var redo att attackera och den tredje var väldigt förvånad!

Andra plats: foto av Luca Casale, CC BY-SA 4.0

På andra plats finner vi en kungsfiskare precis när den fångar sitt byte! Den här bilden är tagen i Po-floden i Italien.

Tredje plats: foto av Nawas Sharif, CC BY-SA 4.0

På tredje plats finner vi träskskogen Ratargul, som är den enda i sitt slag i Bangladesh.

Fjärde plats: foto av Senthiaathavan, CC BY-SA 4.0

Fjärdeplatsen visar en apbebis av arten Semnopithecus priam, en primat i släktet hulmaner. De lever på Sri Lanka och just den här bilden är tagen i nationalparken Yala.

Femte plats: foto av Gurazuru, CC BY-SA 4.0

På plats fem hittar vi en bild föreställande en karst som kallas the Pinnacles, och som är upptagen på Unescos världsarvslista. Bilden är tagen i nationalparken Mulu, i närheten av berget Mount Api, i den malaysiska delen av Borneo.

Sjätte plats: foto av Ruchapong deemak, CC BY-SA 4.0

Fotot på sjätte plats är taget i nationalparken Khao Yai i Thailand. Den föreställer en malackauv som verkar sova gott på en gren.

Sjunde plats: foto av Md Mehedi hasan456, CC BY-SA 4.0

I familjen huggormar hittar vi Cryptelytrops erythrurus, ormen som dyker upp på sjunde plats. Här beredd till attack i Sundarbans East Wildlife Sanctuary i Bangladesh.

Åttonde plats: foto av Michael Angelo Luna, CC BY-SA 4.0

Två dagar efter ett vulkanutbrott togs bilden på åttonde plats. Bilden är tagen i Filippinerna, i Taal Volcano Natural Park.

Nionde plats: foto av Сергій Мірошник,CC BY-SA 4.0

Niondeplatsen intas av fotot på denna skrida och samtidigt färgstarka slända. Det är taget i parken Pushcha-Vodytsia i Kiev, Ukraina.

Tionde plats: foto av NadezhdaKhaustova, CC BY-SA 4.0

På Kamtjatka-halvön i Ryssland har denna rödräv lagt sig att vila med storslagen bakgrund över vulkanen Vilyuchik. Räven hamnar på tionde plats.

Elfte plats: foto av Daniel Msirikale, CC BY-SA 4.0

I Arusha-regionen i Tanzania finns denna storslagna utsikt över sjö och vulkanen Ol Doinyo Lengai, som hamnar på elfte plats i år.

Tolfte plats: foto av Lucas Rosado Mendonça, CC BY-SA 4.0

På plats tolv hittar vi denna lövgroda, Aplastodiscus arildae. Den är porträtterad i nationalparken Caparao i Brasilien.

Trettonde plats: foto av Hwbund, CC BY-SA 4.0

På trettonde plats dyker kungsfiskaren upp igen, även denna med fångst i munnen. Fågeln befinner sig i Geo-Naturpark Bergstraße-Odenwald i Tyskland.

Fjortonde plats: foto av Andhika bayu nugraha, CC BY-SA 4.0

I Bromo-Tengger-Semeru nationalpark i Indonesien är fotot på fjortonde plats taget. På bilden ser vi berget Bromo.

Femtonde plats: foto av Dipu ME-12, CC BY-SA 4.0

På femtonde plats dyker en tredje kungsfiskare upp. Även denna har sitt byte i munnen och bekräftar varför fågeln fått sitt namn. Detta exemplar finns i National Botanical Garden i Bangladesh.

Läs mer om samtliga vinnarbilder på Wiki Loves Earth-bloggen. Du kan också se en sändning där vinnarna, representanter från juryn och från den internationella arrangörsgruppen, samt lokala organisatörer, deltar. Följ sändningen idag den 20 december klockan 12.00 via Zoom.