Upptäck din omvärld genom Wiki Loves Earth!

Det här är ett gästinlägg från Larissa Borck, nyfiken kulturarvsarbetare och Wikimedian.

Har du precis flyttat till ett nytt ställe eller vill du upptäcka ditt hemområde på ett helt nytt sätt? Då är kanske Wiki Loves Earth det perfekta tillfället att göra så! Under maj 2021 får du möjligheten att delta i en fototävling som handlar om att dela bilder på naturreservat, biosfärområden, nationalparker eller naturminnen. Under hela månaden deltar människor över hela världen, ger sig ut i naturen och tar foton på naturen för att dokumentera sitt närområde. Varför borde du också vara med? 

Skärmklipp av Wiki Loves Earth-kartan, 2021, OSM CC BY-SA.

Det var i alla fall en fråga som jag hade ifjol när jag deltog för första gången i Wiki Loves Earth? Varför skulle just mina bilder vara relevanta i en internationell fototävling? Jag hade just flyttat till Sverige, min svenska var sådär och jag skulle aldrig tycka att mina foton förtjänade en pris i en tävling. Det var dessutom början på coronapandemin och de flesta evenemang där folk samlades hade ställts in. Jag var ute på promenader ofta och brukar ju nästan alltid ha min smartphone med mig. Jo, jag gillar att ta foton, men mest för att jag tycker om naturen och vill bevara minnen från landskapet, plantorna och ibland djuren som jag ser omkring mig. 

Grogarnsbergets naturreservat, Foto: Larissa Borck, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Och då upptäckte jag Wiki Loves Earth genom Wiki-gemenskapen. Och syftet med kampanjen passade perfekt till anledningen varför jag tar foton: För att dela med andra hur jag ser på naturen, att upptäcka hur deras naturliga omvärld ser ut och för att tillgängliggöra naturen för dem som har inte haft möjligheten (än) att titta på det jag ser dagligen. 

Som sagt: Jag är verkligen ingen fotograf. Men jag har en smartphone och lånat en minst 15 år gammal kamera från min far. Det finns många andra i hela världen som bidrar till Wiki Loves Earth med helt fantastiska bilder på flora och fauna. Jag försöker lösa ett annat problem än att bidra med högkvalitativa bilder: jag vill tillgängliggöra naturreservat och naturminnen på visuella sätt. Och då var just Wiki Loves Earth en bra möjlighet att göra så, för många skyddade naturområden har inga öppet licensierade bilder i Wikimedia Commons. Det är mediadatabasen som till exempel medierna i Wikipedia-artiklar kommer ifrån. Alla kan redigera Wikipedia och alla kan bidra med sina bilder till Wikimedia Commons. 

Får i Klosterängens naturreservat, Foto: Larissa Borck, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Därför söker jag naturreservat och naturminnen i mitt område som inte har bilder än i Wikimedia Commons – och det är ganska enkelt, tack vare Wiki Loves Earth-kartan. Den visar dig exakt var i ditt område det finns skyddade eller märkta naturområden och objekt som inte har en bild än. Då tar jag mig dit och tar foton på vad som representerar och dokumenterar området: hur ser landskapet ut, vad är representativt för det området, vad finns det som blomstrar just nu under säsongen?

Såklart finns det bilder som jag tar bara för att jag tycker det är ett speciellt fint motiv. Men jag försöker också alltid ta foton som skulle förenkla det för en person som aldrig har varit där att få ett intryck av just det där området. Därför försöker jag också hitta plantorna som hänvisas till på informationsskyltarna som oftast finns vid ingången till ett naturreservat. Jag har inte så stor koll på plantor och ännu mer sällan vet jag svenska namnet till plantorna som jag ser. Därför hjälper dessa skyltar mig ofta att identifiera plantorna som är representativa till just det där området eller till och med väldigt sällsynt någon annanstans.

Humleblomster i Hörsne prästänge, Foto: Larissa Borck, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Att delta i Wiki Loves Earth (eller Wiki Loves Monuments, en liknande tävling som handlar om kulturarv) har förändrat lite hur jag upplever min omvärld. Det har särskilt hjälpt mig att lära känna mitt nya hemområde efter en flytt. Ibland kan det kännas svårt att landa i ett helt nytt land; man vet inte riktigt var man ska börja att upptäcka sitt nya hem. Och så tillkommer ofta en barriär kring språket. Nuförtiden gör corona det ju inte heller lättare att landa i en ny stad eller region. 

I den här situationen har jag därför gärna använt Wiki Loves Earth som en upptäcktsresa. Jag kollar kartan, hittar de naturreservat eller naturminnen som inte har en bild än, dokumenterar dem och området med mina foton och när jag kommer hem laddar jag dem upp genom formuläret på Wiki Loves Earth-sidan. Och det går att göra på många olika språk. Nu ska jag ta er med och förklara hur jag gör när jag laddar upp mina bilder inom Wiki Loves Earth-tävlingen.

En del av Sörmlandsleden som går genom Ryssbergen naturreservat, Foto: Larissa Borck, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Det här är en av de första tre bilderna som jag har laddat upp i årets upplaga av Wiki Loves Earth. Ryssbergen naturreservat har inte haft någon bild i Wikimedia Commons tidigare. Den här bilden visar en del av Sörmlandsleden som leder genom Ryssbergen. Efter uppladdningen scrollar jag ner på bildsidan i Wikimedia Commons och lägger till strukturerad data för bilden. Det här steget är ganska viktigt, för att det gör det enklare för andra att upptäcka och återanvända bilderna. Där lägger jag till koncepten som syns på bilden, i det här fallet tycker jag att naturreservatet och den här etappen av Sörmlandsleden är viktigast. 

Så här kan du lägga till strukturerad data till din bild i Wikimedia Commons.

Därefter hoppar jag vidare till nästa Wiki-plattform, Wikidata. Det är Wikimedias projekt för länkad öppen data. Där finns det också ett objekt om Ryssbergen som inte heller hade en bild än. Wikidatas information anropas till exempel av Google eller andra sökmotorer och om Ryssbergen får en bild där kan det visas på massvis andra plattformar. På detta sätt sprids kunskap om det här naturreservatet på alla möjliga ställen på internet.

Efter jag har lagt till min bild i Wikidata dyker det också automatiskt upp i infoboxen i Wikipedia-artikeln om Ryssbergen. Och för att ge ett lite mer varierat intryck av Ryssbergen som inte hade bilder än i sin Wikipedia-artikel har jag också lagt till ett galleri. 

En trevlig aspekt av tävlingen är att se hur människor från hela landet och världen laddar upp sina bilder samtidigt. Och man får ett intryck av fauna och floran från platser man har aldrig sett själv. Samtidigt har jag då också börjat känna mig som en del av en gemenskap som kommer ihop på ett coronasäkert sätt.

En pro-tips: Man kan ta foton under hela året och spara dem till uppladdningen i maj för att delta med dem i Wiki Loves Earth-tävlingen! Wiki Loves Earth-kartan är också tillgänglig hela året, så man kan till och med spana på vilka områden inte har bilder än när man är till exempel på semester. Och man kan såklart också dela sina foton av naturreservat och minnen som redan har bilder i Wikimedia Commons, kanske för att man tycker att man kan bidra med ett komplementerande perspektiv.

Så jag hoppas vi ses under Wiki Loves Earth-tävlingen! 

Jungfrun raukområde vid  Lickershamn, Gotland. Foto: Larissa Borck, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons