Förslag till Wikimania

Äntligen är det dags igen! Efter att förra årets Wikimania (och väldigt mycket annat också) ställdes in är det nu dags att skicka in förslag på aktiviteter och presentationer till årets Wikimania.

Gruppfoto från Blå hallen i Stadshuset, Stockholm, med deltagare på Wikimania.
Gruppfoto från Blå hallen, Wikimania 2019, Foto: Patricia Costillo, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Senast det begav sig var 2019, när Wikimania var i Stockholm och hållbarhetsmålen var i fokus. Men efter att COVID slog till blev det ingen konferens i Bangkok förra året, och inte i år heller då det blir en onlinevariant i väntan på att alla restriktioner upphävts och det går att resa och ses igen. Temat för året är att fira 20 år med Wikipedia, och att hylla alla, både tidigare, nuvarande och framtida, aktiva inom Wikimediarörelsen. Datumen som gäller är 13-17 augusti, så skriv in det i kalendern redan nu!

Det finns några olika sätt att vara med, men för den som vill presentera eller genomföra en aktivitet är det hög tid att göra färdigt sitt förslag då sista datum för att skicka in är 18 juni. Förslag kan antingen skickas in av enskilda användare eller grupper, eller av registrerade chapters eller användargrupper, och det är lite olika former för hur det sker. Presentationer kan vara förinspelade eller livesända, och ska ha någon form av tillbakablick, nutidsförankring och ambition inför framtiden. Du kan hålla en presentation själv, leda ett panelsamtal eller genomföra en workshop, och det kan vara inom ett organiserat tematiskt spår, under hackathonet eller som en mer spontan del av unconferensen.

Från Wikimedia Sveriges sida kommer vi att ha ett spår om den tematiska hub vi har fått stöd för att utveckla, men för att uppmuntra den svenskspråkiga gemenskapen att vara med kommer vi sätta av tid fram till 18 juni för att svara på frågor och bolla presentationer för den användare eller grupp som vill skicka in ett förslag och inte hittar allt som behövs i riktlinjerna. Så tveka inte, utan kasta dig över tangentbordet och skriv med vad du vill berätta om eller ha hjälp att utveckla, och har du några frågor eller funderingar, eller vill ha hjälp på vägen finns vi här som stöd.

Illustration av Jasmina El Bouamraoui och Karabo Poppy Moletsane. Animering: Kunal Sen och Tisha Pillai. CC0 via Wikimedia Commons.

Presentationer som kan vara intressanta är till exempel hur städarbetet efter ett stort projekt för botskapande av artiklar kan organiseras och vad andra gemenskaper kan ta med sig, eller vilka för- och nackdelar det är att administratörer bara väljs på ett år. Exempel på övergripande ämnen kan ni se här. Låt idéerna flöda!