Wiki Loves Earth, nästa steg

Maj är över, och med det växlar Wiki Loves Earth in i nästa fas. För er som deltar betyder det att ni dels kan fortsätta fotografera natur inför nästa års WLE, samt att ni kan fotografera arbetslivsmuseer, K-märkta fartyg, fornminnen och skyddade byggnader så att ni har bilder att ladda upp till Wiki Loves Monuments i september. 

Lilla Kungsholstjärn, även kallad ”Skogens öga”, i Enåns naturreservat, foto: Jusey, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

För den utvalda skara, se nedan, som utgör årets jury innebär den här nya fasen en blandning av förtjusning och vånda då de ska gå igenom alla 1 816 bilder som laddats upp. Förtjusning då de får se och njuta av vacker natur och vånda då de måste välja bort den största delen av alla fina bilder. Juryarbetet kommer att pågå under några veckor, och resultera i 15 bilder som går vidare till internationella finalen samt tre vinnarbilder som kommer att prisas lite extra när vi presenterar listan under en livesändning.

Årets jury

Nedan presenterar sig årets jury, som består av representanter från Biosfärprogrammet i Sverige, svenskspråkiga gemenskapen och Wikimedia Sveriges styrelse.

Johanna MacTaggart

Jag har varit engagerad i Unescos biosfärprogram sedan 2005 där jag sedan 13 år tillbaka är Nationell koordinator för Biosfärprogrammet Sverige. I min roll guidar jag blivande biosfärområden från första initiativet till Unescos utnämning. Jag fokuserar också mycket på att stärka biosfärprogrammet i Sverige genom att utveckla olika typer av samarbeten och, slutligen, är jag Sveriges representant i den globala styrelsen för biosfärprogrammet. Här driver jag svenska perspektiv för programmets strategiska utveckling. Unescos biosfärområden är modellområden för hållbar utveckling, så dessa frågor känns väldigt angelägna för mig och intresserar mig mycket.

Jag bor i Mariestad, är ekolog i botten och jag mår bra av att vara ute i naturen. Det blir både båt på Vänern och vildmarkscamping under sommarhalvåret och självklart många tillfällen att fotografera.

 Marcela Moraga Faura

Jag kommer ursprungligen från Chile och kom till Sverige på grund av mitt engagemang mot militärjuntan och för tortyrfångars rättigheter, genom att ge information till bland annat Amnesty international.

I Sverige har jag utbildat mig till fritidsledare och diakon och jobbar som lärare när det inte är pandemi. Eftersom jag älskar naturen har jag de senaste åren har åkt land och rike runt och fotograferat fornminnen och vacker natur. Från Ale stenar i söder till Abisko i norr.

Zquid

Jag registrerade mig som användare på Wikipedia för snart 5 år sen, och har både skrivit och fotograferat för Wikipedia en del sen dess. Fotointresset hade jag redan tidigare, och motiven är blandade (inklusive natur). Inom Wikipedia har jag bland annat fotograferat på Bokmässan i Göteborg, och jag var med som deltagare i Wiki Loves Monuments 2018. 2018 fick jag även frågan om jag ville vara med i juryn för WLE.

Nu är det fjärde  gången som jag har det hedrande, roliga och svåra uppdraget att sitta med i juryn och välja bland alla bidrag till WLE. Jag hoppas att jag får förtroendet fler gånger, och att jag snart får möjlighet att besöka några av de olika vackra platserna jag sett på bild.

Sven-Erik Jonsson

Jag kommer ursprungligen från Norrbotten, men bor i Karlstad och har nått den ålder när det traditionella yrkeslivet är avslutat. Lejonparten av den delen har varit inom telekombranschen huvudsakligen inom området utvecklingsmiljöer samt utveckling av produkter hos ett välkänt svenskt telekombolag. Därutöver har jag arbetat i ett konsultbolag, som också är verksam inom telekomområdet. Sedan några år tillbaka är jag styrelsemedlem i Wikimedia Sverige, där jag har en roll som bl.a. kassör. Bland mina fritidsintressen återfinns resor och friluftsliv men även fotoutställningar av olika slag, som jag besöker när tillfälle ges.

Sofie Wennström

Jag jobbar på Stockholms universitet och KB som utredare och förslagsredaktör samt projektledare, och värnar om det fria ordet och fri kunskap både där och som en del av Wikimedia Sveriges styrelse. Kommer ursprungligen från Hälsingland, men är sen många år bofast i Stockholm där tiden gärna tillbringas i naturen tillsammans med min häst.

Naturminnet Klintatallen, norr om Sala, använd som tandvärkstall i början av 1900-talet. Foto: Axel Pettersson, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Årets tävling må vara slut i Sverige och några andra länder, men de länder som genomför sin tävling i juni får nu in fler och fler fina bidrag. Så när kamerabatterierna behöver laddas går det alltid att skylla på att solen skiner för mycket eller att sommarregnet är för intensivt och njuta en stund av den natur WLE-deltagare från andra länder delar med sig av.