13 000 fria bilder!

Via hjältarna på Wikimedia Information Team, alltså volontärerna som svarar på mail om både högt och lågt, fick vi för någon vecka sen en fråga om att ta emot en bilddonation till Wikipedia på över 13 000 bilder. Samlingen på arxfoto.se består av väldigt fina bilder på platser, fordon, byggnader, blommor och allt däremellan.

Under Ställen finns bilder på arkitektur och byggd miljö, från södra Sverige upp till Stockholm, med tonvikt på Göteborgsområdet och västkusten. Många av motiven från Göteborg dokumenterar den förvandling som stadsbilden genomgått över åren. Internationellt finns bilder från europeiska städer och från Asien, till exempel från Kina. Under Samlingar finns bilder på klassiska och andra bilar, flygplan (militära och civila), båtar och andra fordon. 

Mailet kom från Lars Mongs, som under sina år som fotograf samlat på sig en enorm bildskatt. Som ett sätt att bjuda tillbaka på den nytta han haft av Wikipedia under åren vill han nu erbjuda de bilder han har för användning i artiklar.

Ellen af Bohuslän (nu M/S Ellen af Harstena), redan uppladdad till Wikimedia Commons. Foto: Lars Mongs, Arxfoto, CC BY SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Att donera en stor samling fotografier till Wikipedia, eller Wikimedia Commons, är dock inte helt enkelt. Om samlingen faktiskt ska föras över så är det mycket som behöver göras för att det ska bli bra. Alla filer behöver vara tillgängliga i så hög upplösning som möjligt, all metadata strukturerad så att det går att passa ihop den med kategorier, beskrivningar och mallar på Commons, och alla upphovsrättsfrågor behöver vara utredda. I kontakten med Lars Mongs blev första steget att diskutera Wikimediarörelsens krav på att tillåta kommersiell återanvändning av material, och att det inte går att göra specialavtal för användning av bilder på Wikipedia men inte utanför. Inspirerad och imponerad av Calle Eklund, som nyligen sålt en fri bild till en affärskedja, såg Lars ändå möjligheten att fortsätta sälja bilder till seriösa aktörer, och därmed var den frågan löst. 

Ängelholms bibliotek har ännu ingen bild på Wikimedia Commons, men kan få det nu. Foto: Lars Mongs, Arxfoto, Licens: CC BY 4.0, via Arxfoto.se

Som nästa steg, och för att släppa bilderna fria även om inte hela samlingen förs över till Commons i ett svep, använder vi lösningen att Lars på sidan Bildrättigheter anger att alla bilder är fria under licensen CC BY 4.0 och hur bilderna ska attribueras. Således finns det nu 13 000 bilder som kan föras över till Commons och därefter illustrera artiklar på alla Wikipedias språkversioner och objekt på Wikidata, till exempel en sval vinterbild på Ängelholms bibliotek. Så leta rätt på en bild du gillar eller behöver till en artikel, och välj sen om du vill kontakta Lars Mongs för uppladdning eller ta hand om överföringen till Commons själv. Och vips, så har världen blivit lite friare och Wikipedia lite bättre.

  • För alla bilder är licensen CC BY 4.0, och som attribuering ska “Foto: Lars Mongs, Arxfoto” anges. 
  • Det går att be om uppladdning genom att kontakta lars.mongs@arxfoto.se och ange önskat bild-ID som finns under info vid varje bild, eller att själv först ladda ned önskad bild från Arxfoto.se (beskrivet under Annat–>Kopiering) och sedan ladda upp filen genom vanliga uppladdningsguiden.
  • Lägg gärna till kategorin “Images from Lars Mongs, Arxfoto” vid uppladdning.