Netha Hussain får ett hedersomnämnande som årets Wikimedian

Adam Novak. CC BY-SA 3.0

Under den årliga Wikimedia-konferensen Wikimania 2021 har sju personer blivit utsedda till ”Wikimedian of the year”. En av dem är doktor Netha Hussain, som lever och verkar i Sverige. Hennes arbete gör dock avtryck långt utanför landets gränser. Hon har nämligen i många år arbetat med att förbättra information på Wikimediaplattformarna.

Netha Hussain är läkare och forskare som redigerar på de engelska och malayalamska språkversionerna av Wikipedia, och på Wikidata, Wikimedia Commons och Meta-Wiki.

Arbetet med covid-19-information

Det som gör att Netha uppmärksammas just nu är framförallt hennes omfattande bidrag till covid-19-informationen på Wikimediaplattformarna. Tillsammans med andra wikimedianer jorden runt har Netha arbetat för att säkerställa att informationen på plattformarna är korrekt och saklig. Den ska såklart också vara tillgänglig för så många som möjligt. I detta arbete har Netha skrivit, förbättrat och översatt dussintals artiklar. Hon har också skapat ett särskilt projekt som rör vaccinsäkerhet.

Wikipedias grundare Jimmy Wales säger:

“Dr. Hussain is a role model in the Wikimedia movement for her staggering medical and scientific contributions to Wikipedia, contributions she balances alongside her own medical career. Throughout the COVID-19 pandemic, her work has brought increased visibility to Wikipedia’s unique role as a source for reliable public health information about the virus and the vaccines. In addition, her constant advocacy to address the gender gap and her support for Indic communities demonstrate the values of collaboration and contribution that are integral to our movement.”

Jimmy Wales

Läs en intervju med Netha Hussain, och få reda på mer om vad hon har åstadkommit, genom att läsa Wikimedia Foundations blogginlägg.