Wiki Loves Monuments – för tionde gången

Som alltid, känns det som nu när det är dags för tionde gången, kommer september inte bara med höstväder, svampplockning och budgetproposition, utan även med Wiki Loves Monuments. Som alltid (även om några kategorier tillkommit under åren) är det kulturarv i form av fornminnen, arbetslivsmuseer, skyddade byggnader och K-märkta fartyg som är i fokus. Syftet är att fotografera, dokumentera och visa upp det vi har i Sverige.

Villa Jamtbol – eller Läkarvillan – byggdes 1911 i Åre. Vinnare i Wiki Loves Monuments 2011! Foto: Ulff, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Delta hela september

Fototävlingen pågår under hela månaden, så alla bidrag till tävlingen ska vara uppladdade senast sista september. Bilderna kan dock vara tagna när som helst under både det här året och tidigare år. Kom ihåg att det bara är egentagna bilder som är välkomna att vara med.

När september är slut kommer juryn (med representanter från både kulturarvssektorn och wikipediagemenskapen) att klia sig i huvudet och komma fram med en prispall med de tre bästa bilderna. Dessa tre och ytterligare sju går vidare till internationella finalen där det blir en uppgörelse med toppbidragen från övriga länder som ordnar tävling i år.

K-märkta bogserbåten Robert, vid sidan av fyrskeppet Finngrundet, var först ut i årets Wiki Loves Monuments. Foto: Axel Pettersson, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons.

Således är det dags att ta fram kameran och gå ut och fotografera, och närmaste objekt går att hitta via listorna länkade ovan eller via Wiki Loves Monumentskartan eller Monumentalkartan. Du kan också leta reda på passliga äldre bilder på hårddisken eller i fotoalbumen. Bilderna laddar du sedan upp till Wikimedia Commons, antingen via kartverktygen eller listorna. Då kommer alla ID-nummer, kategorier och mallar som behövs med automatiskt. Alla fina bilder som redan laddats upp går att se direkt i tävlingeskategorin, liksom det framtida internationella motståndet.