Vill du kunna komma åt myriader av källor för att förbättra Wikipedia? Genom Wikimedia Sverige kan du nu få tillgång till Mediearkivet, med länkar till material från flera av Sveriges stora mediehus. En guldgruva för dig som vill skriva artiklar på Wikipedia!
Wikipedia är ett uppslagsverk. Allt artikelinnehåll kräver verifierbarhet. Uppgifter som inte kan verifieras med trovärdiga källor kan ändras eller tas bort. Så börjar den första av Wikipedias fem grundprinciper, och det är så viktigt att det får vara med två gånger. Verifierbarheten och trovärdiga källor, det är vad som gör Wikipedia till vad det är.
Men var finns källorna, och hur kommer man åt dem för att verifiera och källbelägga uppgifter när mer och mer hamnar bakom betalväggar, plus- och premiumprenumerationer och på andra sätt är svårt att komma åt? Ett sätt är att få tillgång till tjänsten Mediearkivet som Retriever driver, och där har vi ett skinande nytt avtal på plats för att göra Wikipedia bättre. I mediearkivet finns alla större Nordiska tidningar samlade och sökbara, en del tillbaka några år och andra tillbaka så långt som till 1980-talet.
För ett tag sen frågade användaren Belteshassar om det gick att få tillgång till Mediearkivet inom det stöd till gemenskapen vi erbjuder som Tillgång till referenslitteratur. Efter ett antal turer fram och tillbaka, intressekoll inom gemenskapen för att se om det går att motivera kostnaden och funderingar på om det är värt det har vi slagit till på ett förmånligt treårsavtal till att börja med, så att de som vill och har användning av tjänsten kan hitta källor bland tidningar så långt bakåt deras sammanställning räcker.
Intresserade och aktiva Wikipedianer skriver upp sig, och vi skickar ut användaruppgifter via wikimail i första hand. För att säkra anonymitet och integritet kommer varken vi eller Retriever veta vilka ni är, utan ni är så anonyma som ni vill vara. Kontroll över aktivitet på Wikipedia kommer att ske så att inte användare som lämnat projekten har tillgång till tjänsten, men än så länge har vi fler konton att fördela så alla intresserade kan få tillgång. För att göra effektivare sökningar erbjuder Retriever både inspelade och live webinarier, så lär er mer eller håll utkik på projektsidan om ni vill vara med live och ställa frågor.
Från Retrievers håll pekas på upphovsrättens värde, och att allt material ägs av respektive mediehus. Länkning och källhänvisning ska ske till sidorna där innehållet finns, och ingenting får olovligen kopieras eller tillgängliggöras utanför Mediearkivet. Självklarheter sett till vad vi håller på med, men alltid värt att uppmärksamma en extra gång. Likaså får inga länkar som leder till nogo
, web
, eller app.retriever-info.com
spridas eller läggas till på Wikipedia, då dessa leder till skyddat material.
Daniel Eriksson, som tidigare haft tillgång till Mediearkivet, säger ”Tack vare tillgången till Mediearkivet kommer jag att kunna skriva artiklar om vitt skilda ämnen som har skildrats i svenskspråkig press. Statliga utredningar, uppmärksammade brott och kulturpersonligheter är några av de ämnen där jag hittills har använt Mediearkivet.”
Kör hårt med sökande efter källor och fortsatt förbättrande av Wikipedia!