Wiki Loves Monuments 2021 – vinnarna klara!

September, med svampplockning och annat jag skrev om tidigare, är slut sedan länge, och sedan dess har årets jury hunnit gallra, bedöma och ranka de 1 971 bilder som 48 fotografer laddade upp till årets Wiki Loves Monuments. Under Wikipedia-dagen förra veckan presenterades både vilka tio bilder som går vidare till internationella finalen inklusive topptrion, och här kommer presentationen i bloggform.

Kungsstenarna på Öland, foto: Kristian Hedberg, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Förstapriset går till Kristian Hedberg, som fotograferat Kungsstenarna vid Ottenby på Öland och kombinerar både horisonten och helheten på ett utomordentligt sätt. Kristian har tidigare både vunnit och varit med i toppen, och har även i år en till bild med till internationella finalen.

Ismantorps fornborg, Öland, foto: Leif Gustavsson, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Andrapriset går till Leif Gustavsson och ett fotografi från ovan på Ismantorps fornborg på Öland. Flygperspektivet gör att både resterna av muren och husgrunderna framträder tydligt. Timingen i att bilden är tagen innan träden har blivit gröna bidrar också till att objektet syns extra bra. Leif har under åren flygfotograferat kust, byggnader och monument runt södra Sverige från Stockholm till Bohuslän samt en hel del över Småland och runt de stora sjöarna. Utöver att vara den som laddade upp flest bilder i årets tävling, respektingivande 1 145 bilder, är han även den som har flest bilder vidare till internationella finalen med tre totalt.

Ales stenar, Skåne, foto: Harri Kantola, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

På tredje plats är det ett bekant objekt, Ales stenar, fotograferat från en ny vinkel och i nytt ljus av en ny bekantskap, Harri Kantola, som laddat upp sina första sju bilder till Wikimedia Commons under årets Wiki Loves Monuments. Som fotograf är han inte ny då han fotograferat med systemkamera sedan 1974 och även jobbat med digital bildbehandling. Bilden ovan är tagen under en fotoresa till Skåne 2019, och enligt egen uppgift var det väl värt att bli utkyld och huttra på vägen tillbaka då ljuset var fantastiskt i solnedgången!

Utöver ovanstående prispall har juryn, bestående av representanter från Wikimediagemenskapen, tidigare fototävlingsvinnare och medarbetare på Arbetets museum, Sjöhistoriska och Riksantikvarieämbetet, valt ut följande bilder till delad fjärdeplats och vidare till internationella finalen.

Äskhults by, Halland, foto: Leif Gustavsson, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Hylténs metallvarufabrik, Småland, foto: Leif Gustavsson, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Strykjärnet, Arbetets museum, Norrköping, foto: Kateryna Baiduzha, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Bläse kalkbruksmuseum, Gotland, foto: Bene Riobó, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
MF Fortuna, Norsholmen, Gotland, foto:
Arild Vågen, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
MF Fortuna, Norsholmen, Gotland, foto:
Arild Vågen, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Skånska järnvägar med ångtåget vid Brösarps station, foto: Kristian Hedberg, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Under december börjar internationella juryn överlägga och bedöma alla bidrag från de nationella tävlingarna, och i januari kommer förhoppningsvis besked om hur bilderna står sig i konkurrensen. Än så länge kan vi dock se att av årets bilder har 287 kommit till användning på 17 olika språk, och att bilderna under november hade nästan 400 000 visningar. Sändningen från Wikipediadagen, där delen om Wiki Loves Monuments börjar en timme in, går att se på Wikimedia Commons.