Nu är det dags för årets WikiGap!

För femte året i rad genomför Wikimedia Sverige kampanjen WikiGap, som går ut på att skriva fler Wikipedia-artiklar om kvinnor. Namnet syftar på att det finns ett glapp – gap – mellan andelen biografier om män respektive kvinnor på Wikipedia. Den första gruppen står för ungefär fyra av fem biografier, trots att kvinnor och icke-binära utgör drygt hälften av befolkningen.

WikiGap Kigali genomfördes i Rwanda 2021. Foto: Ndahiro derrick. CC BY-SA 4.0

Wikimedia Sverige och Utrikesdepartementet drog gemensamt igång WikiGap 2018 som ett sätt att kombinera den för allmänheten viktiga kunskapskällan Wikipedia med den svenska regeringens uttalade feministiska utrikespolitik. Från början bestod kampanjen av att svenska ambassader världen över anordnade skrivstugor tillsammans med en lokal Wikimediagrupp och en ytterligare samarbetspart, dit deltagarna kom för att redigera Wikipedia. Nu har den delen av kampanjen kompletterats med den helt digitala tävlingen WikiGap Challenge, som även den går ut på att skriva artiklar om kvinnor.

WikiGap Challenge

Idag drar WikiGap Challenge 2022 igång! I år har tävlingen lite särskilt fokus på klimatförändringar och miljö. Det betyder att det finns chans att få extrapoäng för att skriva artiklar om ett antal kvinnor som arbetar för att förbättra klimat och miljö i världen. Men alla artiklar om kvinnor som skapas och förbättras är viktiga och får poäng om man registrerar sig på deltagarsidan. I år är tävlingen två månader lång, med förhoppningen att fler fysiska skrivstugor ska kunna anordnas under tävlingsperioden.

Delta i arrangemang i Sverige

I Sverige anordnas flera lokala arrangemang under WikiGap-paraplyet. Idag anordnas en skrivstuga på Västmanlands läns museum dit allmänheten är välkomna, så har du vägarna förbi Västerås mellan 10 och 16 kan du svänga in och skriva lite på Wikipedia.

Sörmlands museum, Biblioteksutveckling Sörmland och projekt Kvinnliga huvudpersoner i Göteborg anordnar tillsammans en digital skrivstuga under eftermiddagen som också är öppen för allmänheten. Här kopplar du upp dig till onlineskrivstugan kl. 14-18.

Folkmusikens hus i Rättvik anordnar också de en digital skrivstuga, ikväll kl. 18.30-20.30. Här kommer deltagarna att fokusera på att förbättra artiklarna om folkmusikens kvinnohistoria. Även hit är allmänheten välkomna.

Samtidigt pågår Ukraine’s Cultural Diplomacy Month

Givetvis påverkas även Wikimediarörelsen av kriget i Ukraina. Just nu pågår kampanjen Ukraine’s Cultural Diplomacy Month som vi vill be er uppmärksamma lite extra, och gärna kombinera den med WikiGap för att utöka artiklarna om kvinnor från Ukraina.

Den fria kunskapen är viktigare än någonsin att försvara, precis som rätten till jämställd information. Därför behöver vi tillsammans synliggöra alla de kvinnor som idag inte finns representerade på våra plattformar. Välkommen till WikiGap 2022!